donderdag 18 september 2008

Ongetwijfeld spectaculair

Het enorme hefschip Seafox 7 ligt sinds gisteren te wachten in de IJmondhaven in IJmuiden. Doel: ophalen van het spiksplinternieuwe gasproductieplatform M7-A (foto en tekening).

Gebouwd in IJmuiden. Aan de Strandweg, door Fabricom. Het wordt ongetwijfeld spectaculair als ze de M7-A over de weg naar de Seafox 7 brengen en die het aan boord hijst.

De M7-A is een geel gevaarte van zeker twintig meter hoog. Het valt al een paar weken op.

Dit platform is energieonafhankelijke door de twee windmolens er bovenop. Plus 72 zonnepanelen met een totale oppervlakte van vijftig vierkante meter. Alleen al de zonnepanelen leveren een vermogen van 250 autoaccu’s.

De Seafox 7 brengt het platform straks naar een gasveld van Cirrus, ten noorden van Ameland. Cirrus kocht dat vorig jaar voor veel geld. M7-A is een onbemand platform. Het wordt op een oude gasput gezet die zo weer in gebruik wordt genomen.


Een leiding van ruim twaalf kilometer brengt het gas straks naar het vasteland. Eind dit jaar moet het eerste gas worden gewonnen.
Fabricom uit IJmuiden bouwde niet alleen de M7-A. Het gaat het ook op zee installeren.

PS: Ik zoek het nog uit, maar zou kunnen dat de bultrug van vorig jaar weer terug is. Begin deze maand is hij gespot bij de Noordpier. Lees het hier.

4 opmerkingen:

Anoniem zei

hoi Fokke ga zeker foto,s maken bij de transport voor de krant en anders voor de website,dus als je foto,s kan gebruiken????

leuker is eigenlijk om zelf foto,s te maken en dat is aan te raden.vele mensen zullen het gadeslaan van zo transport.

Rolstoel zei

Weet een van de lezers een transportdatum??
(ga graag 'live' kijken)

Fokke Zaagsma zei

Nee, nog niet.

Vanmorgen om 10 uur is de grote buis waarop het platform wordt gemonteerd naar de Seafox 7 gebracht.

Woensdag houdt Fabricom een 'opleveringsfeestje' bij het platform. Ik neem aan dat het daarna op transport gaat naar de IJmondhaven.

Groetjes,
Fokke

Anoniem zei

Fokke ja de grote buis is vervoert\heb je een filmpje gestuurd zet het erop ,was erbij en
ook de fabricom fotograaf henk honing