dinsdag 17 mei 2011

Koopgootgeheim: recht om te weten

Altijd heeft het gemeentebestuur gezegd: wij betalen helemaal niets voor de koopgoot in IJmuiden. Dat doet projectontwikkelaar Multi Vastgoed.

Maar dat blijkt niet het hele verhaal. U blijkt als belastingbetaler wel degelijk een groot risico te lopen.


Als de gemeente alsnog uit het koopgootproject stapt, moet ze een schadeclaim betalen. Hoe verder in het proces, des te meer kosten Multi Vastgoed heeft gemaakt en hoe hoger het bedrag zal zijn. Rekent u maar gerust op miljoen(en).


Welk risico loopt u als belastingbetaler? Dat is niet bekend. De gemeenteraad heeft namelijk het te betalen bedrag geheim verklaard.


De bedragen
staan in een samenwerkingsovereenkomst met Multi Vastgoed. Daarin zijn ook de zogenaamde uitstapmomenten vastgelegd. Daaraan is een (geheime) maximumschadeclaim gekoppeld.

Uitstappen kan best makkelijk, zo te zien. Klik op het onderste plaatje om te kijken wanneer dat kan. Dat plaatje is informatie die gemeenteraadsleden 20 januari kregen, toen ze besloten dat de samenwerkingsovereenkomst geheim moest worden.

Raadsleden mochten, voor ze instemden met de overeenkomst, de geheime informatie inkijken. Iedere fractie kreeg daarvoor een half uur de tijd, in een apart kamertje en met een streng verbod om pen, papier of fotocamera mee te nemen.

In de overeenkomst staat namelijk ook gevoelige informatie die bij uitlekken de onderhandelingspositie van Multi Vastgoed aantast. Onderhandelingen bijvoorbeeld over het opkopen van de kiosken. Daarvoor is een gelimiteerd budget beschikbaar. Als kioskeigenaar zou ik best willen weten hoeveel in dat potje zit.

Die geheimhouding is best te begrijpen. Maar het risico dat de Velsense belastingbetaler loopt, moet wat mij betreft openbaar worden gemaakt.


(De bovenste foto is van een van de flyers die iemand op de Lange Nieuwstraat heeft geplakt)

Laatste nieuws: interpellatiedebat overt
de koopgoot.

PS: Blokarters zitten kitebuggy'ers in de weg op strand IJmuiderslag: 'Om schijtziek van te worden'.
PS: Uniek: wie betaalt, mag voetballen bij Telstar.

15 opmerkingen:

Bild am Montag zei

Ik weet niet wat het probleem hier is. Het is natuurlijk logisch dat velsen moet betalen als ze er eventueel uitstappen. Maar waarom zouden ze uitstappen? De gemeente weet ongetwijfeld donders goed waar ze aan begonnen zijn. LGV zeurt maar wat. Vosse is met een achterhoede gevecht bezig die ook nog eens nergens op slaat... Telstar... Ze zijn gek geworden daar. Met dit plan komen er nog meer slechte spelers. Kennelijk zijn die er nog niet genoeg volgens de leiding. Poortvliet hoeft de betalende speler niet op te stellen zo is het verhaal.. Ja hoor, en gij gelooft het. Een speler die een ton schuift zal op zijn minst eisen dat hij regelmatig aan spelen toe komt, en als dat er elf zijn... Het is een belachelijk idee. Bijzaken is bij Telstar een hoofdzaak geworden. Het voetbal staat sinds de fusie met AZ niet meer centraal op Schoonenberg. Het is dan ook niet de vraag of Telstar een keer gaat degraderen maar wanneer ze gaan degraderen.

Fokke Zaagsma zei

Hoi Bild,

Of je nou voor of tegen bent, ik bedoel simpel: een belastingbetaler/kiezer heeft het recht te weten wat voor risico ze lopen. Wie weet: straks moet de ozb weer omhoog...

Overigens heb ik twee fans van wijlen HFC Haarlem al gesuggereerd om tienduizend extra te betalen aan Telstar (bovenop de ton).

En voor dat geld eisen dat ze in Haarlem-shirts mogen spelen.

De Telstar-advertentie is overigens erg origineel: gevraagd worden kandidaten met zussen tussen de 18-25 jaar.

Fokke

Bild am Montag zei

Zeker Fokke, van mij mag iedereen weten welk bedrag er toch niet betaald gaat worden. Als de gemeente er wel uitstapt is het zwaar geschift.Dat verdiend een zeer hoge boete!

Anoniem zei

In pdf Planvisie Multi Vastgoed,
staat dat er niet gedwongen verhuist dient te worden, ook kunnen de bestaande winkels, op hun plaats blijven zitten..

Hoe zit het dan met de kiosken ??

Desnoods moeten deze kioskgebruikers, volgens een eerdere berichten,
gedwongen kunnen worden om de kiosken te verlaten.

Is dat niet een beetje krom ??

Anoniem zei

Ze kunnen gerust blijven zitten in die hokken, maar dan moeten ze niet zeuren als de grond onder hun weg zakt.

En zeg nou zelf.... O.a. Hiba, buitenlandse tassenzaak e.c.t. hoort hier niet thuis.

Daarnaast heeft de gemeente ook fouten gemaakt.

Turkse Pizza, buitenlandse tassenzaak en tot voorkort stond hiba food leeg. Waarom hebben ze, met name die laatste, laten verhuren??? De gemeente/multi vastgoed had ze gewoon moeten huren/opkopen!

Bild am Montag zei

Ook over dit centrumplan had een referendum gehouden moeten worden. Dan was je nu van al dat gezeur af geweest.Maar goed de partijen die zo tegen de verdiepte winkelstraat zijn hebben bij de verkiezingen nauwelijks gewonnen. Dit betekent dus dat er maatschappelijk draagvlak voor de koopgoot is.Oke de winkeliers zijn met hun mening gedraaid. Dat komt omdat ze hun eigen toekomst zeer onprofessioneel hebben aangepakt. Dit kun je de politiek niet verwijten.Ik begrijp heel goed dat LGV het naadje van de kous wil weten. Dan kunnen ze in Huis aan Huis weer een hele eigen draai aan de zaak geven. Daar zijn ze goed in. De mensen kennen het naadje van de kous toch niet dus kunnen we wel maar wat aan kletsen denken ze bij die partij.

Fokke Zaagsma zei

Voor de duidelijkheid: de kiosken moeten voor de koopgoot worden afgebroken.

Fokke

Anoniem zei

fokke mooi stukje .
je kunt in ieder geval wel stellen dat het woord goot een negatieve uitstraling heeft en dus voor marketing van iets moois als naam erg slecht gekozen is , wat gebeurt er nu voor iets leuks in een goot ?
ja je kunt geld in de goot vinden !
-geld in de goot ;-)

Fokke Zaagsma zei

Multi Vastgoed spreekt ook liever niet over een koopgoot.

Volgens mij heet de beroemde voorloper in Rotterdam ook niet officieel koopgoot, maar hebben Rotterdammers die bijnaam bedacht.

Fokke

Bild am Montag zei

De IJmuider Courant schrijft niet anders dan over koopgoot. Ik begrijp dat het een handig woord is maar erg aardig is het niet en waarschijnlijk ook niet terecht. Verder wil ik nog even kwijt dat de verdiepte winkelstraat voor iedereen is dus niet alleen voor de winkeliers.

Anoniem zei

1 groot smerig spelletje van de gemeente en een bouwmaatschappij,over de rug van de belastingbetalers en de winkeliers..
Dat zei ik een tijdje terug ook al,en was niet iedereen het met me eens,maar hier is het bewijs nu!Alles is geheim,maar we mogen het wel ophoesten. Gemeentebestuurders,schaam je heel,heel,heel diep.

Bild am Montag zei

Het debat over de verdiepte winkelstraat was lekker saai. Behalve Tineke van Ombergen dan, die heeft altijd vuurwerk op zak.

Anoniem zei

Koopgoot gaat gewoon door

zo lees ik vandaag .

ons bestuur gaat lekker door .
niet ijmuiden voor de ijmuidenaren maar het beeld van buiten af hoog houden
een fictief beeld van ijmuiden dat als een vals ego tussen ons geplaats wordt en waar wij in moeten werken en wonen. maar wij doen dat gewoon en klagen wel weer verder over iets anders , dat komt bij zo door gaan, immers vanzelf naar voren ;-)
(mmm in rotterdam hebben ze dus ook gevoel voor humor)

Bild am Montag zei

Onzin, het nieuwe centrum past juist heel goed bij IJmuiden. Het is niet te groot en zeker geen prestige object.

Bild am... U weet wel zei

Wat meer terrasjes voor de Langenieuw is wel voldoende volgens de schrijver van de 60 seconden rubriek vandaag... Dit zegt dus iemand die zelf in Haarlem woont. Een stad waar het barst van de winkels. Als het maatschappelijk draagvlak voor het nieuwe centrum tanende is, dan weet ik wel wie daar mede verantwoordelijk voor is..Wie weet komt de Turkse pizzabakker straks in een pand terecht waar de mensen wel kunnen zitten!