vrijdag 13 mei 2011

Beetje domme overvallers… uit IJmuiden?

Woensdag was ik vrij. Ik vertrok 13 uur naar Amsterdam en zag de politiehelikopter laag boven IJmuiden cirkelen. Dat weet je meteen wat er aan de hand is. Overval. In dit geval vrijwel direct naast het kantoor van de krant.

Voor de politie is een overval in IJmuiden bijna makkelijk. De stad heeft maar drie toegangen: over de sluizen, via Velsen-Zuid en via Driehuis. Bij een overval worden meteen agenten neergezet op die drie vluchtroutes. Op de A9 zag ik twee politiewagens met zwaailicht aan wachten op de vluchtstrook. Wachten op de vluchtauto.

Maar die kwam niet. Opvallend genoeg reden de overvallers IJmuiden in. In de val, zeg maar. Tenzij je IJmuiden goed kent en weet waar je jezelf en je auto kan verstoppen. Zouden de daders IJmuidenaren zijn?

Dat lijkt er wel op. Ze wisten precies hoe ze moesten vluchten. Van de Vomar bij het Kennemerplein via de Grahamstraat naar de Reamurstraat (noodgedwongen auto achterlaten, waarover later meer) en dan later lopend via de Venusstraat naar de Zuiderkruisstraat.

Woensdagavond stopten twee wagens van het arrestatieteam in de Venusstraat. Gewapende agenten springen er uit, pakken de twee mannen die op straat lopen en trekken een zwarte zak over hun hoofd. Eén van hen gilt: ‘Ik heb niets gedaan’. De politie deed ’s middags al sporenonderzoek in een garage in de Zuiderkruisstraat.

Die manier van vluchten door als ratten in de val in IJmuiden te blijven, die vluchtroute… komt dat niet bekend voor? Inderdaad, de overval op juwelier Ris op het Marktplein, eind maart. Daders vluchtten via Kennemerlaan en Grahamstraat en verdwijnen spoorloos. Verstoppen ergens hun auto en steken die later in brand in de Heerenduinen. Zouden het dezelfde daders zijn?

De politie zegt niets op vragen van de krant. Wil zelfs niet prijsgeven waar de mannen zijn opgepakt. Over de arrestaties in de Venusstraat wordt ook niks gezegd. Reken maar dat dat de overvallers op de geldwagen zijn.

Waarom doet de politie zo vaag? Wat is hun opsporingsbelang om informatie te verzwijgen? Over de overval wordt ook niets gezegd. Maar we weten al dat met een vuurwapen is gedreigd (Hé, bij Ris ook…)

En dan nog even dit. Die plofkoffer met geld, die ze ter plekke wilden openslaan met een moker. Een beetje voorbereide crimineel laat zo’n plofkoffer altijd liggen, hebben we al geleerd. Er zit niet alleen een verfbom in die het geld onbruikbaar maakt. Maar ook een systeem dat hete, oranje rook laat vrijkomen. En de koffer zo heet maakt dat je hem niet meer kunt beet pakken.

Maar wat doen de overvallers van de Vomar? Die gooien die superhete koffer op de achterbank van de vluchtauto. En zorgen er zo voor dat hun eigen vluchtauto in vlammen opgaat.

Beetje stom.

(De foto’s van de uitgebrande vluchtauto zijn gemaakt door Nick van de Ruit, Pepijn de Reus en Quinty Verdikt, waarvoor dank)

1 opmerking:

J uit IJmuiden zei

ik was diegene die de overvallers van de juwelier achterna ging.. tot de grahamstraat..

toen ik hoorde dat de overvallers weer deze route gebruikt hadden had ik zo iets van.. heel toevallig..

in het gebied van de grahamstraat kan je een auto goed verstoppen in.. inderdaad reamurstraat..

voor mij is het duidelijk