maandag 14 februari 2011

SMS: ‘Pas op, de FBI zit achter je aan in Polen’

Vorige week heb ik twee van de vier zittingsdagen bijgewoond over de Vista-zaak: de IJmuidense drugsbende.

De rechtszittingen over deze internationaal opererende club volgde ik al eerder.

Het leverde ook deze dagen veel nieuws op:
over een DEA-agent,
Velsenaren die verdacht worden van witwassen van drugsgeld,
getuigen die hun leven niet zeker zouden zijn en bekende mensen die zouden moeten getuigen. Vooral het bewijs dat de Amerikaanse infiltrant Nomo levert, zorgde voor commotie.

Maar in de krant kun je lang niet alles kwijt. Hier wat de krant gehaald zou hebben als er meer regels beschikbaar waren geweest.

- Hoofdverdachte Freek de K. uit IJmuiden, vrijdagmiddag tegen de rechters: ,,Ik heb nooit in drugs gehandeld, maar gewoon legaal mijn geld verdiend. Er is geen sprake van zwart geld.’’

- Freek de K. wordt verdacht van: invoeren cocaïne uit Polen, uitvoer van 30.720 MDMA-pillen naar Litouwen, uitvoer van 90.000 drugspillen, uitvoer van 45 kilo amfetamine naar Duitsland en het regelen van een loods om een auto daarvoor te prepareren, witwassen van ruim 1,8 miljoen euro, bezit van een revolver en kweken van hennep in een kelder in de Reaumurstraat in IJmuiden.

- Advocaat Jan Hein Kuijpers van Freek de K.: ,,De K. wilde niet een deel van de duizend kilo uit Polen cocaïne halen. De gesprekken gingen over transport van bevroren vis naar Nederland.’’

- Freek de K. sprak over de bevroren vis of cocaïne met Walter T. Deze Walter T. was degene waar DEA-man Nomo (die was geïnfiltreerd in een Zuid-Amerikaanse drugsbende) zich op richtte. Zo zou Nomo informatie hebben opgedaan over Freek de K.
Walter T. kan dus heel belangrijke informatie verschaffen over de schuld of onschuld van Freek de K.: vis of cocaïne.
Maar niet alleen advocaten willen Walter T. horen. Ook de politie is zeer geïnteresseerd in hem, ook omdat hij met Vista-verdachte Frans de V. uit IJmuiden in een auto naar Warschau reed en ze daar in hetzelfde hotel verbleven. De V., een goede vriend van De K. , wordt verdacht van voorbereidingshandelingen om cocaïne in te voeren.
Maar waar is Walter T.? In de Vista-zaak zijn meer dan 24 mensen opgepakt, maar Walter T. is nog steeds spoorloos.

- De advocaten van de verdachten willen niet alleen Mono, Boerenveen, Trichet en Wellink horen. Maar ook: het hoofd van het DEA-kantoor in Den Haag, de politiechefs die de onderzoeken naar de Vista-bende leidden en de officier van justitie van het landelijke parket dat ook deelneemt aan het onderzoek en vele, vele anderen.

- Advocaat Kuijpers: ,,De naam van Freek de K. komt in allerlei eerdere grote politieonderzoeken naar voren, zaken waarin ook telefoons zijn getapt. Maar daarin is hij nooit een verdachte geworden.’’

- Het Vista-dossier: 32.000 pagina’s dik, 58.000 tapgesprekken van telefoons en vele filmopnames. Zo stond er een camera gericht op het huis van De K. om te kijken wie er kwamen en wanneer De K. vertrok en thuiskwam.

- En tot slot: het SMS’je naar De K. De politie had afluisterapparatuur geplaatst in de auto van De K. De politie stuurde eind 2009 een SMS’je naar de K., toen die in de auto zat met De V. De tekst: ‘Pas op, de FBI zit achter je aan in Polen’. Anonieme afzender. De politie hoopte dat De K. in de auto daardoor zou gaan praten over de zaak. Maar ‘er werd niets opgenomen’, aldus officier van justitie Marina Beun.

(Foto: drugshond doorzoekt auto tijdens inval van de politie bij het huis van de hoofdverdachte in de Vista-zaak, vorig jaar)


PS: Hulp van je hond. Wel een beetje apart.

Geen opmerkingen: