dinsdag 18 mei 2010

Misdaad in IJmuiden

Grote misdaad? Natuurlijk ook in IJmuiden. Vandaag werd een grote bende opgerold in IJmuiden. Lees er hier en hier over. En bekijk nog wat foto's.

De hoofdverdachte is een bekende ondernemer uit de IJmuidense horecawereld. Hij bezit/bezat horecapanden op onder meer de Kennemerlaan en het IJmuiderstrand.

Stel dat justitie beslist om het 'crimineel vermogen' af te nemen: wat voor gevolg zou dat hebben voor de IJmuidense horeca?

Ik herinner me hoe ik ooit aan de deur stond bij dat pand op de foto, aan de Slingerduinlaan. De gemeente wilde een omstreden horecapand in IJmuiden van hem kopen. Ik schreef er over en wilde zijn kant van de zaak ook in de krant. Telefonisch was hij niet bereikbaar. Toen heb ik maar het artikel op zijn voordeur geplakt (geen brievenbus, als ik me goed herinner) om hem de kans te geven te reageren.

Nooit iets van hem gehoord.

Tot mijn tevredenheid zag ik dat de IJmuider Courant vorige week eindelijk publiceerde over het proces Paarlberg. Dat draait grotendeels om jachthaven Marina Seaport in IJmuiden aan Zee. Ik stipte de zaak Paarlberg al wel aan in mijn blogs (hier en hier bijvoorbeeld).

Uit het verhaal in de krant:

,,Paarlberg en de in 2004 geliquideerde Endstra waren in de jaren negentig gezamenlijk eigenaar van Marina Seaport IJmuiden. De ’keurige’ Paarlberg wilde naar eigen zeggen breken met Endstra, omdat die in verband werd gebracht met de onderwereld. Hij wilde weg uit het havenproject in IJmuiden aan Zee."

,,Er ontstond een schimmig spel, waarbij Endstra tussen 2002 en 2004 miljoenen overmaakte aan Paarlberg. Dat was geld dat Holleeder bij Endstra afperste, volgens het OM. Nee, volgens Paarlberg: hij had recht op dat geld omdat Endstra zijn aandeel in de IJmuidense jachthaven had overgenomen.’’

Velsen wordt al zo lang geassocieerd met de grote misdaad. We schreven er over, maar ook heel vaak niet (helaas). We lieten het onder meer achterwege bij het proces tegen Holleeder. De rol van de gemeente Velsen kwam toen telkens ter sprake in de rechtbank. Speur de pleitnota van Holleeders advocaat er maar op na.

1 opmerking:

Anoniem zei

Het stoplicht is rood, het stoplicht is groen; in IJmuiden is altijd wat te doen (vrij naar Herman Finkers).