woensdag 16 februari 2011

Spuiter heeft gespoten

De Spuiter spuit niet, stond gisteren in de IJmuider Courant. De Spuiter is een fontein tussen Maanbastion en Velserbroekse Dreef in Velserbroek. Gemaakt door Jolanda Prinsen.

Maar het kunstwerk heeft wel gewerkt. Een maandje lang na de onthulling in 1993.
Daarna werd het uitgezet omdat twee waterhoentjes er een nest in maakten. De gemeente wilde het prille geluk niet verstoren.

Of de fontein daarna nog werkte, weet ik zo niet. Wel dat in 2007 het ding weer uit moest. De stralen kwamen zo hoog dat de ramen van enkele bewoners aan Maanbastion kleddernat werden. Lees het bij wijkplatform Velserbroek.

Twee jaar later spoot de fontein opnieuw, zo weet Velserbroeker Bas Idema. Buurtbewoners hadden de gemeente gevraagd of de fontein weer aanmocht. Daarop zou de gemeente een nieuwe pomp hebben geplaatst.

De pret was van korte duur. Een omwonende belde de gemeente omdat: er een meerkoet op het kunstwerk zat te broeden. De fontein ging weer, tijdelijk, uit.

Het leuke aan het kunstwerk is trouwens dat het vroeger muziek maakte. De vier keramieken vazen heette vroeger Tere Snaren.
In die versie bracht elk van de vier vazen een toon voort die correspondeerde met een snaar van een viool. Op de vazen waren fluitjes geplaatst. Onderaan de vazen zat een stofzuiger.

Foto’s boven uit 2009, van Bas Idema. Onderste foto van United Photos: fontein in 2011.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Zo gaat men bij de gemeente om met kunst. Vogel weg, geld weg.

frans zei

waarom altijd maar zeiken op de gemeente als de echtte reden is dat de fontein overlast verzorgt voor 1 of 2 bewoners van de flat