vrijdag 24 december 2010

IJmuiden, 1939

IJmuiden in 1939. Dat is 71 jaar geleden. Zo zag de Trompstraat er toen uit. De oorlog stond voor de deur. De tijd van de mobilisatie. Kijk naar dit filmpje.

Een lezer stapte een paar dagen geleden binnen bij de redactie. Met ‘dit vinden jullie vast wel leuk’ liet hij twee IJmuider Courant achter. Eentje van 10 juli 1939 en eentje van 13 juli 1939.

Op maandag 10 juli is het belangrijkste nieuws dat Colijn aan H.M. de Koningin heeft verzocht van zijn opdracht tot vorming van een kabinet te mogen worden ontheven.

Drie dagen later lezen we dat Colijn toch weer de opdracht krijgt het te proberen. Later zou hij spreken van een koninklijk bevel.

Ik was nieuwsgierig naar het IJmuidense nieuws. Op 10 juli wordt bericht over drukte in het Velserbad van IJmuiden. De Watervrienden, ‘van den Ned. Arbeiders Sport Bond afd. IJmuiden’, gaf een geslaagd zwemfeest.

En er werd ingebroken bij een kapperswinkel op de Kennemerlaan: vier arrestaties. Klik op de foto’s in deze blog om het bericht te lezen.

Op 13 juli is er nieuws uit Velsen: eindelijk komt er licht bij de pont (klik op het artikel). En we zien dat de oorlog nadert.
Er wordt een verduisterings- en luchtbeschermingsoefening aangekondigd voor vrijdag. Driehonderd personen doen mee (klik op het artikel).

Bijzonder is het verslag van een schoolreisje naar Rhenen, van de vierde klas van School E uit IJmuiden. Het is geschreven door een van de leerlingen: Mia v.d. Hoeven (klik op artikel). Dat was 71 jaar geleden. Zou ze nog leven?

PS: Sjoerd uit Santpoort redt een leven
PS: Oefenen voor de Nieuwjaarsduik op het IJmuiderstrand
PS: Sneeuw in de duinen en sneeuw in Velserbroek

4 opmerkingen:

Johnny zonder cash zei

Het zal me niks verbazen wanneer de inbrekers van de kapperszaak op Weenink of op Pat Mat zaten. De kapper zelf schaakte natuurlijk iedere Vrijdagavond bij Kijk Uit. Dat wisten die schooiers ongetwijfeld. Terwijl de kapper gezellig zijn wekelijks potje schaakte haalde de non-valeurs zijn winkel leeg. Gelukkig hebben ze er niet lang van kunnen genieten.Heel goed werk van de politie! Kom daar tegenwoordig maar eens om.

Anoniem zei

Wat leuk dat iemand zoiets binnen komt brengen! Prachtig ook die foto van de Trompstraat! Dat is nu toch even anders ....
Ook een reactie op je PS'en over de winter(klein beetje off-topic, sorry, maar bij de IJC is het nog steeds drama)
Heerlijk al die sneeuw. En er is al veel over geschreven en gezegd. De gemeente verzaakt wel heel erg in het begaanbaar houden van routes. Dat de Reinunie het uitvoert begrijp ik, maar de gemeente is verantwoordelijk, dus niet wijzen! Ik heb vandaag een poging gedaan om te fietsen. En ik moet zeggen, het is schandalig hoe de hoofdroutes voor fietsen erbij liggen. Heerenduinweg, Zeeweg, Vondellaan, allemaal ijs. Sterker nog, onder viaduct is het fietspad levensgevaarlijk! Ik kan me niet voorstellen dat er nog niets is gebeurd. Burgemeester en wethouders, toon karakter en ga morgen eens een rondje op de fiets door Velsen. Dat doen jullie wel vaker toch?

Anoniem zei

Ik sluit me aan bij Anoniem. Het zou niet verkeerd zijn als de IJC hier wat aandacht aan zou besteden. De winter is net begonnen en als het zo blijft voorspelt dit niets goeds voor de fietsende Velsenaar (sorry voor het offtopic gaan).

Fokke Zaagsma zei

off topic, on topic: maakt mij niet uit. Reageer maar.

De IJC zou aandacht moeten besteden aan het ijs en de sneeuw op de fietspaden: ik zou zeggen, lees de kranten er nog even op na.

We hebben onze vingers blauw geschreven over het strooien en niet strooien van wegen en alle problemen en klachten er over.

Ben nu bezig met een stukkie over de fietspaden in Velsen-Noord naar Tata. Binnenkort in de courant.

Fokke