dinsdag 21 december 2010

Informatiecentrum over de sluizen

,,De tweede grote zeesluis is volgens planning in 2016 opgeleverd’’, schrijft Velens burgemeester Franc Weerwind in zijn voorspelling voor Velsen in 2025.

,,Gelijk het Topshuis op Neeltje Jans hebben we dan hier op de sluizen een futuristisch informatiecentrum, annex museum annex restaurant.’’

Interessant. Wist u dat IJmuiden ruim acht jaar een informatiecentrum had op haar eigen sluizen? Laat het nou dit jaar zijn gesloopt. Zie de foto van Hans Blomvliet, gemaakt in september.

In 1995 werd het informatiecentrum Noordzeekanaal in Zicht op de Noordersluisweg geopend door minister May Weggen. Het werd geopend vanwege de renovatie van de IJmuidense sluizen.

Het bevatte een filmzaal en kende fototentoonstellingen. Groepen van veertig tot vijftig personen kregen op afspraak rondleidingen over het sluiscomplex, ook beneden bij de sluisdeuren.

Bij binnenkomst liepen bezoekers door een nagemaakte sluis. Kinderen konden er in een waterbak spelen door een sluis te bedienen en bootjes te laten varen.

In 2003 werd het informatiecentrum gesloten. De renovatie van de sluizen was voltooid. In acht jaar tijd werd het door maar liefst zestigduizend mensen bezocht.

Weerwind kan dus voortbouwen op het succes uit het verleden. Wie niet tot 2025 wil wachten, kan terecht in het Zee- en Havenmuseum in IJmuiden. Daar hebben ze in de Sluizenzaal een prachtig, werkend model van de Zuidersluis.

1 opmerking:

Anoniem zei

Fokke op nar de kerstdagen
ook ik wens jou prettige dagen en maak een mooie blog misschien maak je nog een leuke jaar overzicht
gr frits