dinsdag 30 november 2010

Pand Schoorl: afbreken!

Gelezen vandaag in de IJmuider Courant? Nog steeds geen duidelijkheid over wanneer het pand van Schoorl wordt gesloopt.

De doorn in het oog van de Velsenaar: het verloederde visrestaurant in de haven dat in 2004 failliet ging. En nu dus al zes jaar de kroon is op IJmuidens lelijkheid.

Mooi voor de fotografen (kijk hier en hier). Maar daar houdt het wel mee op.

Jaren geleden drong de Velsense politiek al aan op sloop. In 2008 werd weliswaar een deeltje afgebroken, maar het prominente gebouw staat er nog steeds. Hoewel het er dat jaar op leek dat het pand tegen de vlakte zou gaan. Een jaar eerder zou het pand ook al plat gaan.

Maar nog steeds staat het er.

Wachten-wachten-wachten is het nu op de beslissing op weer een nieuw plan voor de nieuwbouw: hoger dan het oorspronkelijke plan.

Ik zeg: lang genoeg gewacht. Afbreken die handel. Wie is het met me eens? Reageer hier onder.

PS: Het Noordhollands Archief heeft prachtige historische filmpjes online gezet:
Bezoek Hoogovens circa 1931

Bezoek koningin Wilhelmina aan Hoogovens 1926
Visserij in haven IJmuiden voor 1940
Mobilisatie winter 1939/1940: Prins Bernhard bezoekt Nederlandse troepen bij buitenplaats Velserbeek, defilé Nederlandse militairen in Velsen (Kennemerplein IJmuiden?)
Schepen naar en van sluizen 1947
Strand IJmuiden 1923
Strand Velsen 1935 (in kleur)
Strand Velsen 1938


(De bovenste foto is van Rene Sehr)

6 opmerkingen:

Anoniem zei

Beste Fokke,

Hoe lang staan de flats op de Lange Nieuwstraat tussen het Marktplein en de Noordarcade dat in 2004 gesloopt zou worden?

Hoe lang staan de flats in de Noostraat die in 2005 gesloopt zouden worden?

Hoe lang staan de flats die aan de Lange Nieuwstraat zuid tussen het gesloopte KPN gebouw en de rotonde die in 2006 gesloopt zouden worden?

Hoe lang duurt het nog voor dat er woningen op het oude KPN terrein gebouwd gaan worden?

Hoe lang duurt het voor het nieuwe stadshard, de koopgoot, inmiddels beter bekend als de koopsloot gebouwd gaat worden?

De wegcatogisering Merwedestraat / Spaarnestraat is uitgesteld, geen wonder, die wordt volledig aan puin gereden. Het gaat nog leuker worden, maar dat is nu nog even te vroeg.

Hoe lang deed de gemeente over een plan voor plein 1945 om het op een paar totumpalen na in de oude staat terug te brengen? Sorry, dat is een inkoppertje, 20 jaar!!!

De asvaltlaag van de Lange Nieuwstraat ten weste van het Velserhof aan de zuidkant moest vervangen worden i.v.m. dat het een gatenkaas was geworden. Dan is de gemeente aansprakelijk, dan kan het ineens wel snel.

Ik heb de gemeente al eens uitgedaagd anders te denken, maar het is een vast geroest systeem. Veiligheid en leefbaarheid gaat onder aan machtsvertoon, want men slaat zich graag op de borst.

Brieven zijn er rondgestuurd of men graag wil deelnemen aan de politiek hier in Velsen, een burgerpanel. Op deze manier probeert de gemeente velsen haar handen te wassen als er mogelijk ergens iets fout gaat.

Ik kan het lijstje nog wel een eindje aanvullen, maar ik heb werkelijk geen zin in een gemeente die haar kop in het zand steekt en maling aan de burgers heeft.

Anoniem zei

En wat te denken aan het terrein van het voormalig Zeeweg Ziekenhuis?

Ik denk dat we maar met zijn allen bezwaar moeten maken tegen onze OZB. De waarde van de woningen zijn flink gedaald door de maanlandschapomgeving.

Anoniem zei

Het is inderdaad schandalig. Hoe vaak lees je niet in de krant dat er weer bakken met geld uitgegeven worden. Het is er dus wel. Het wordt alleen aan verkeerde zaken uitgegeven. En als we dan te kort komen, sluiten we gewoon weer een bibliotheek. Zo kan ik ook boekhouder spelen. Als het even tegenzit gaan we straks als achterstandswijk op in Beverwijk. Om te beginnen zou ik het subsidielijstje van de gemeente Velsen wel eens willen zien.

Anoniem zei

Inderdaad: groot gelijk, AFBREKEN!!! Het ontsiert alles daar in die buurt. Wie wacht nou op wie en wanneer komt er ACTIE?!

Klaas (Nick) Strooker zei

Zo snel mogelijk slopen, het ontsierd de omgeving ontzettend.
Het is ook een nadeel voor het om de hoek liggend Grand Café.

Anoniem zei

Slopen die handel. Het ziet er niet uit. Mensen die van de boot afkomen zien dit als 1e als ze IJmuiden binnen komen. Volgens mij wil de eigenaar het gewoon niet.