woensdag 10 november 2010

Drama in IJmuiden: dansen op dunne lijn

De moord en de zelfmoord waren zaterdag het gesprek in IJmuiden.

Gehoord bij mijn slager en in de Albert Heijn in IJmuiden: ‘Waarom zet de IJmuider Courant de reactiemogelijkheid niet uit bij die berichten op internet?’

En ik kreeg diverse keren de vraag: ‘Hoe schrijven jullie nou over zoiets moeilijks?’

Dat is lastig, publiceren over zo’n emotionele kwestie. In principe zetten we de reactiemogelijkheid uit op de site als het om zulke onderwerpen gaat. De ervaring is dat er snel zeer ongenuanceerd wordt geroepen door mensen die het hele verhaal niet kennen. Later is door de redactie de reactiemogelijkheid uitgezet. Dat had eerder moeten gebeuren.

Hoe schrijf je over zoiets in de krant: wat meld je wel en wat niet. Het lastige is: we denken dat de lezers stiekem álles willen weten. Maar als we dat opschrijven, vinden de lezers ons niet kies. Lijkenpikkerij, horen we dan.


We houden rekening met de families en vrienden. Dus bij ons geen foto’s van de slachtoffers, zoals De Telegraaf en ABradio deden. Dat gaat ons te ver.

We vermelden ook niet waar ze werkten of op school zaten. Maar stel nou dat een school opeens een herdenking organiseert, dan gaan we dat weer niet negeren.

We willen ook niet roomser zijn dan de paus. Op internet is van alles te vinden over wat zich afspeelde. Als we vermoeden dat feiten algemeen bekend zijn in Velsen, gaan we geen stommetje spelen.


Uitgangspunt blijft echter: discreet en respectvol.

Maar met alles geldt: het blijft dansen op een dunne lijn. Wat wel en wat niet?

Morgen is de stille tocht. En vrijdag de crematie voor Joyce. Besloten is om daar weer geen uitgebreide verhalen van te maken.

De foto boven is van de bloemen bij het huis aan de Lange Nieuwstraat waar Joyce werd vermoord. De foto onder is van de bloemen op de Schiplaan waar Pepijn om het leven kwam.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Vanavond de Stille Tocht, ter nagedachtenis aan de moord op Joyce Exalto wie triest genoeg slachtoffer is geworden van Zinloos Geweld!
Wat ik mij echter afvraag is de daadwerkelijke betrokkenheid van het College van B&W bij onze rouwende burgers. Zij laten weten niet deel te nemen aan de Stille Tocht.
Schandalig!

Anoniem zei

Helaas staat er diep in mijn geheugen gegrift, dat er in de nacht van 26 op 27 okt 2002 een destijds zittend raadslid van de gemeente Velsen zijn vriendin in blinde woede neerstak. Toen bleef het jammer genoeg ook stil rondom politiek Velsen.