donderdag 11 november 2010

Wat u nog niet wist over sinterklaas

U heeft ze wel gezien, denk ik, de sinterklaasserie in de IJmuider Courant.

Vandaag over de sint en eerder over Zwarte Pieten.

Morgen gaat het over de bijzondere intocht van zaterdag, die ook live te zien zal zijn op Seaport TV.

Aanleiding voor de serie is het 25-jarig bestaan van het IJmuidense sinterklaascomit√©. Zaterdag pakken we nog uit met foto’s van sintintochten van lang geleden.

Ik sprak met veel mensen, afgelopen week. Zoveel anekdotes en wetenswaardigheden. Niet alles haalt de krant. Wat u bijvoorbeeld niet las:

- Wat draag de sint onder zijn tabbert en albe: een wit T-shirt en boxershort.

- Dit jaar hoeven de Zwarte Pieten geen paardenpoep te scheppen. Het stadhuis heeft toegezegd dat het niet hoeft. Hoe het dan wordt opgelost (want het is een verplichting)? Dat is een verrassing. Het sinterklaascomité doet het in ieder geval niet.

- Er zijn zoveel Velsense en niet-Velsense bedrijven en instellingen die de sinterklaasintocht een warm hart toedragen. Een gesprekje van de sint-in-vrije-tijd en Zwarte Piet-in-vrije-tijd met een ondernemer in het AZ-stadion mondde ooit uit in enthousiast verhaal over de intocht. Een dag later maakt die ondernemer zomaar 150 euro over.

De IJmuidense oliebollenkraam geeft ieder jaar drieduizend oliebollen om uit te delen. Heeft het comité spullen nodig? De IJmuidense bouwmarkt zet zo een pallet klaar. De slager in de Kennemerlaan levert gratis broodbeleg voor 270 vrijwilligers tijdens de optocht.
Een IJmuidense bakker bakt brood tegen kostprijs. Sinterklaasboot stuk? Rijkswaterstaat sprong twee keer in en leverde een reserveboot. Een snoepfabriek heeft dit jaar weer 250 kilo (!) snoepgoed naar IJmuiden gebracht. Gratis.

- De twee sinterklaasfilms die de afgelopen 25 jaar zijn gemaakt en werden uitgezonden op de lokale omroep. De laatste: sinterklaas en de Circuspieten. De film daarvoor, met de boeven suikerbeest en marsepein, werd opgenomen op de boot van DFDS Seaways, van IJmuiden naar Schotland. In augustus, dus goed oppassen dat de kinderen de Pieten en de Sint niet zagen. De verbazing van de Engelsen als in de rij voor het buffetrestaurant de Pieten en de sint aanschoven.

- Meermalen gehoord: ,,We zouden er eigenlijk een boek over moeten schrijven.’’


Zaterdag wel meezingen, iedereen!

(De foto's zijn van mij en Frits Houtgraaf)

Geen opmerkingen: