dinsdag 9 november 2010

Rookmelder in plaats van brandweerwagen?

De brandweer Kennemerland, waar tegenwoordig de brandweer van Velsen onder valt, moet bezuinigen. Donderdag praat de gemeenteraad er over.

In de IJmuider Courant van vandaag luiden de vrijwillige brandweermannen van Velsen de noodklok.

De vrijwilligers van Velsen bezetten de brandweerpost in IJmuiden. En waren achtervang (herbezetting) voor de beroepsbrandweermannen in van de post in Velsen-Zuid.

Maar die herbezetting is afgeschaft. Terwijl de vrijwilligers dat toch heel vaak deden. Kijk hier maar.

Vandaag melden de vrijwilligers in de krant dat de afschaffing van de herbezetting echt een aantasting is van de hulpverlening.

Ze wijzen concreet op deze aanrijding in september in IJmuiden. De beroeps in Velsen waren toen naar een andere melding. Daarom moest de brandweer uit Beverwijk komen.

Het duurde daardoor zeven minuten langer voordat de brandweer er was als er wel herbezetting in Velsen was geweest.

De vrijwilligers vrezen dat de hulpverlening nog meer in gevaar komt door de nieuwe bezuinigingen. In de laatste interne nieuwsbrief van de brandweer Kennemerland schrijft brandweercommandant Frans Schippers daarover wat bijzonders.

‘Van de commandant’ heet zijn column. Klik op onderste plaatje om te lezen.


Hij schrijft dat het budget van de brandweer met tien procent moet krimpen.

,,Brandweermensen zullen dit ervaren als een strenge winter’’, aldus Schippers. ,,De brandweer zal meer dan in het verleden zich bewust moeten zijn van haar beperkingen.’’

Schippers: ,,We weten bijvoorbeeld dat bij brand de meeste slachtoffers al overleden zijn voordat wij ter plaatse zijn. Is het dan niet belangrijker te zorgen dat zij tijdig gewaarschuwd worden met een rookmelder? Wat zou het mooi zijn als we meer innovatief gaan denken!’’

Curieus. Wat voor bezuiniging denkt hij aan? Minder uitrukken, minder brandweerwagens, minder brandweermannen compenseren door meer rookmelders in de huizen?(De foto's zijn van de Velsense brandweer in actie)

Geen opmerkingen: