woensdag 14 april 2010

Oranje hesje voor raadsleden

Tips voor nieuwe raadsleden. Tips om goed en duidelijk te communiceren.

Want het politieke spel gaat beginnen, nu de coalitie van VVD, PvdA, CDA, D66 Velsen en GroenLinks in kannen en kruiken is.

Tips die ook handig zijn voor de herkozen raadsleden. Tips om de afstand tussen jullie en de gewone Velsense man te verkleinen.

- Treed naar buiten, laat je horen, reageer meteen. Neem een voorbeeld aan oud-wethouder van Velsen Hans Romeijn, nu een twitterende burgemeester.

Als wordt gezegd dat je naar de Tweede Kamer vertrekt, kun je het gerucht meteen ontzenuwen.

- Vermijd jargon. Vermijd rapportentaal. Ambtenaren kunnen zulke mooie naampjes verzinnen voor iets, maar de kijkers naar de gemeenteraadsvergaderingen op Seaport TV hebben geen idee waar jullie het over hebben.

Het HOV: wil ik niet meer horen. Het is een snelbus. Of als je dat graag wilt: een tram. Spreek duidelijke taal, zeker met de bezuinigingen op komst.

- Je bent volksvertegenwoordiger, dus ga langs als iets speelt. Ik heb het zo vaak meegemaakt: raadsleden die over iets beslissen, maar nooit op de bewuste plek hebben bezocht. Of dat je bij ontevreden Velsenaren komt over wie de gemeenteraad iets gaat besloten, en dat die zeggen dat geen enkel raadslid contact met ze heeft opgenomen.

- De gemeenteraad bedacht vorig jaar zo'n mooi plan om in contact te komen met gekozenen. Hij organiseerde bijeenkomsten, bijvoorbeeld over het horecabeleid. Ze gingen de straat op. Maar daarvoor werden mensen uitgenodigd. Zo moest bijvoorbeeld d'Arc alle Velsense jongeren vertegenwoordigen. Dat werkt dus niet. d'Arc is niet alle Velsense jongeren.

Nodig geen belangengroepen uit. Ga zelf de straat op. Trek een oranje hesje aan. Zet op de voorkant: Raadslid gemeente Velsen. Op de achterkant: Spreek mij aan, ik ben uw volksvertegenwoordiger. Stel ploegendiensten in om zo iedere zaterdag over de Lange Nieuw te kunnen lopen.

- Ga op een mooie zomers dag buiten vergaderen: zet alle stoeltjes neer op Plein 1945.


PS: examenkandidaten gezocht!

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Ja laat iederradslid nu vergaderen op het nieuweplein met de mooie lichtmasten kan ook s,avonds er is verlichting,zet een kraam neer voor de luch en drinken toch een leuk idee kan iedereen gezellig mee vergaderen

Fokke Zaagsma zei

Nou, gezellig meevergaderen... Dat wordt meer een Poolse Landdag. We hebben ze gekozen om dat voor ons te doen. Of tenminste: slechts de helft van de Velsenaren heeft ze gekozen....

Fokke

Anoniem zei

ja fooke we hebben ze gekozen maar omgezellig mee te vergaderen maak je toch ook weer vrienden of zie ik dat verkeert

hesjes zei

Als je nog leuke hesjes wilt hebben, hier kan je ze vinden!
http://www.hesje.com/