vrijdag 16 april 2010

Schapenwol beschermt meeuwenoren

Vanavond en vannacht: dancefeest Cape Fear op Forteiland in IJmuiden. En morgen op het eiland nog zo'n feest: Isla Electronica.

De gemeente belooft het geluid in de gaten te houden. In de woningen die het dichtst bij Forteiland staan, zijn vannacht twee medewerkers van Milieudienst IJmond aanwezig. Met geluidsmeters. Ze grijpen in als te veel decibellen klinken.

En dan de meeuwen op Forteiland. De meer dan duizend meeuwen zijn beschermd en broeden daar. Vogelliefhebbers kwamen voor ze op: de feesten mochten de meeuwen niet storen. Maar er kwam een oplossing. Gemeente, feestorganisator UDC en vogelvrienden bereikten een compromis.

Alles in kannen en kruiken, zo leek. Maar er kwam een kink in de kabel. Andere vogelliefhebbers stapten naar de AID. Die dienst deed een melding bij de dienst Regelingen van het ministerie van LNV.

En die vond dat UDC een ecoloog een onderzoek moest laten doen om te kijken wat voor beschermde dieren en plantjes er op het eiland leven. Desnoods zou een ontheffing van de Flora- en Faunawet moeten worden aangevraagd.

Onzekerheid alom. Een ontheffing kon weken duren. Gevaar voor de feesten.

Maar de dienst Regelingen besloot dat een ontheffing niet nodig was. Er waren goede maatregelen genomen om de meeuwen te beschermen. Zoals hekken om het broedgebied.

Maar de mooiste maatregel vind ik toch deze: een geluidswand van schapenwol in de tent die aan de kant van de meeuwen staat.

De foto's zijn van Frits Houtgraaf: tenten voor Cape Fear en meeuwen op Forteiland.

6 opmerkingen:

Michel zei

Wat een overdreven maatregelen voor een paar meeuwen...hoe zit het trouwens met de meeuwen die mij s,morgens uit bed krijsen?? ik wil ook wel de muur van m,n appartement bedekt met schapenwol ;)

Anoniem zei

Dan moet je niet in een kustplaats gaan wonen!
Schreeuwende mensen die zat uit de kroeg rollen om 4 uur 's nachts, en in de portiek liggen te wippen/ kotsen en zeiken, daar heb ik meer last van. Die paar meeuwtjes zijn puur natuur!!! Wat een aanstelleritis. Tjonge jonge....

Michel zei

Jammer dat je de ironie van mijn reactie niet begrijpt...

Anoniem zei

nou ik hoorde in ijmuiden oost tot na 11.30 zo een bwoeeem bwoeeem dreun ritme . maar het valt geheel in het niet in vergelijk met van die lieverds die hier dag en nacht in hun auto zo dreunend voorbij komen en daar verdient niemand wat aan en dat controleerd ook niemand , het is veel harder dan vliegtuigen of wat dan ook en blijkbaar normaal . De 1 met harde muziek de ander met een uitlaat zo gevormd dat er een brullend geluid uit komt.
nee doe dan maar wat muziek op een ver eiland dat even duurd en dan weer stopt.
p.s. tja jongens overlast door de natuur ik begrijp het helemaal.
-zit me daar toch een krijsende merel tussen de takken van een goor stinkende uitlopende populier op de hoek van de staat !zeker voorjaar of zo.

Anoniem zei

http://www.youtube.com/watch?v=nAuP3Lf4A5c

Het filmpje van zaterdagavond naar het eiland

Anoniem zei

http://www.echo.nl/nb-ij/buurt/ingezonden/1013553/roeiwedstrijd.over.het.noordzeekanaal/


roei wedstrijd over het noordzeekanaal