woensdag 3 maart 2010

Naspelen van een dodelijke steekpartij

,,Wat kost dat nou?", vroegen enkele IJmuidenaren die vandaag langs de Roerstraat in hun woonplaats reden.

Ze keken met verbazing naar alle politie en politiewagens (bovenste foto), en hoorden dat er een reconstructie werd gehouden van de dodelijke steekpartij vorig jaar.

De advocaat van de verdachte, Leon van Kleef
, had om het naspelen van de doodslag gevraagd. Volgens hem handelde de verdachte uit noodweer.

Ik was er bij, vandaag. Morgen leest u een sfeerverslag in de IJmuider Courant. Ik volgde tot nu toe alle rechtszaken over de doodslag.

En sprak voor een verhaal in de krant met het Landelijk Video Reconstructieteam dat de reconstructie vandaag maakte.

Van hen hoorde ik ook het antwoord op 'wat kost dat nou'. Zo'n reconstructie als van vandaag kost acht- tot tienduizend euro. Plus inzet van Velsense agenten voor de bewaking.

De verdachte, te zien op de rug op de tweede foto van boven, had een kogelvrijvest aan. Op straat stonden agenten van de 'ondersteuningsgroep' van de Velsense politie.

Die groep is gespecialiseerd in het aanhouden van gevaarlijke verdachten. Stel immers dat de verdachte de reconstructie benut voor een ontsnappingspoging.

Het Landelijk Video Reconstructieteam laat de verdachte en andere getuigen stap voor stap het incident naspelen. Dat nemen ze op op video. Lees meer over het team in dit blad, op bladzijde 18. Of kijk naar een eerdere inzet in dit filmpje.

Vandaag keken de rechter-commissaris, de officier van justitie en de advocaat live mee met de beelden.

Morgen hoop ik de advocaat te spreken. Eens horen wat hij er van vond. Hij zei immers in de rechtszaal: ,,Mijn cliƫnt handelde uit noodweer en dat zal onomstotelijk uit de reconstructie blijken.'' We zullen zien.

Geen opmerkingen: