vrijdag 5 maart 2010

De kat verwijt de ketel

Zo’n verkiezingsuitslag, die had ik niet verwacht. De VVD wint in Velsen.

De partij die langs de weg adverteerde met twee verschillende billboards, maar die allebei over sport gingen.

Een partij waarin bestuursleden en fractieleden al jarenlang onderling met elkaar overhoop liggen.

Een partij die een lijsttrekker koos die geen lijsttrekker wilde zijn.

Een lijsttrekker die in het openbaar voor gek werd gezet na zijn uitspraak ’de kat verwijt de ketel’ tijdens een verkiezingsdebat.

En die door een oud-VVD-bestuurslid na dat debat op Twitter wordt onderuit gehaald: lees hier en hier.

Maar goed: als je met zes zetels de grootste partij wordt, kun je achteraf terecht tegen de anderen zeggen: de kat verwijt de ketel.

Ook opvallend: de ondernemerspartijen winnen in Velsen. De VVD natuurlijk, maar ook de LGV (plus één) en Velsen Lokaal (plus twee). Voor de bezuinigingen die komen, betekent het dat de bedrijven niet echt hoeven te vrezen voor een hogere ozb.

Inmiddels is de paringsdans al begonnen. Wie regeert straks met wie?

De huidige coalitie van PvdA, VVD, CDA en D66 komt nu uit op 18 zetels. Dat is één meer dan een meerderheid in de raad van 33 zetels. Beetje krap.

Op de verkiezingsavond werden de eerste toenaderingspogingen al gedaan.

Gehoord gesprekje tussen de ene prominente VVD’er en de andere prominente PvdA’er, in het stadhuis: ,,We kunnen het ook zonder CDA doen, met GroenLinks.’’

Alle partijen willen terug van vijf naar vier wethouders. Prominente VVD’er: ,,Misschien moeten er toch vijf wethouders komen, waarvan twee voor ons.’’

Wat viel verder op?

- D66: Fractievoorzitter Henk Wijkhuisen komt niet terug. Hij wordt gepasseerd door twee ander partijgenoten. Hebben de D66-kiezers geen vertrouwen in hem?

- CDA: oud-gediende Dicky Sintenie keert niet terug. Oud-Velsen Lokaal-man Gert Jan van der Hulst, nu CDA, krijgt 183 stemmen. Sintenie eentje minder: 182...


Meer cijfers over de verkiezingen: hier.

PS1: Rotonde Lange Nieuw moest hersteld. Nu is het klaar. Gemist? hier een filmpje.
PS2: De zaak van de bekende IJmuidense Indiaan Henk Dekkers wordt overgenomen.

7 opmerkingen:

Anoniem zei

ik had ook niet zo iets verwacht , ik zag het en dacht toen , nou ja bekijk het allemaal maar eens even lekker, maar goed echt slecht is het ook niet. wel rechts maar het gewone rechts ,ja tegen woordig heb je een gewone rechts en een foute rechts, dat niet zo genoemd wordt.egenlijk zou ik de vvd geen rechts moeten noemen dat klopt nu niet meer. maar inderdaad de ondernemers partij of de meer centen pakkers partij of zo :-)

Anoniem zei

Goed stukkie Fokke,

Blijf ons op de hoogte houden !

Zoals elke brave burger veronderstel ik dat er geen moer veranderd, maar jij legt tenminste iets uit, en voegt daarmee iets toe.

Anoniem zei

mooi lees werk weer fokke !

mmm nou ze zullen volgend jaar nog steeds wel ES pindakaas bij AH hebben ,, als dat niet zo is dan zitten we in de problemen

Anoniem zei

Als een partij minder zetels heeft overgehouden na de verkiezing, dan komt het doordat er landelijk is gestemd, zegt deze partij. Als daarentegen een partij meer kiezers heeft gekregen, dan komt het doordat de partij het lokaal zo goed heeft gedaan. Er klopt iets niet.

Fokke Zaagsma zei

Dag allemaal,

Na het lezen van de blog heeft het oud-VVD-bestuurslid blijkbaar snel zijn Twitter-berichten verwijderd!

De links werken dus niet meer.

Ik kreeg al een mailtje van een huidig VVD-bestuurdlid dat na het lezen van de blog heel nieuwsgierig is wat er getwitterd was.

Gelukkig kan op internet niet zomaar iets verdwijnen. Met een beetje zoekwerk is het best nog te vinden.

Zo twitterde het oud-bestuurdlid:

,,Lijsttrekkersdebat in Velsen was een gênante vertoning voor de vvd. Een lijsttrekker welke niets had voorbereid kan echt niet.''

,,Gewoon punten laten liggen dus. En dit alles gaan ze nog uitzenden ook op de lokale tv met 20 herhalingen pfff''

Fokke

Anoniem zei

3=2=1, rara hoe zit het.
Als een coalitie 18 van de 33 zetels heeft, dan heeft de oppositie er 15. Dat is een meerderheid van drie. Maar ik snap wel waarom je een meerderheid van 1noemt. Als meer dan één iemand van de coalitie tegen is, dan wint oppositie. Aan de ander kant kunnen er van de coalitie twee ziek zijn, en dan hebben ze nog de meerderheid.

Anoniem zei

Er was nog een tweet van pkheerenbrink "@CUVelsen_ED de VVD lijsttrekker heeft er gisteren inderdaad een puinhoop van gemaakt Ed. Hij kan zich beter terugtrekken van de lijst" - Tue 02/16 05:39 PM
Maar nu krijg je op zijn twitter: "This person has protected their tweets."