vrijdag 20 november 2009

Voor je geheugen

Het was gisteravond in de Velsense gemeenteraad een opvallend debat.

Hoe zeggen raadsleden tegen elkaar dat ze een flater hebben begaan?
Hoe durven ze duidelijk, oprecht en hardop te zeggen dat ze het heel, heel slecht hebben gedaan?

De raadsleden worstelden er mee. Het ging over IJmuidense nieuwbouwproject Groot Helmduin (lees hier, hier en hier). Gisteravond besloten ze het plan voor de multifunctionele accommodatie in de prullenmand te knikkeren.

Het ene raadslid was moedig en ging met de billen bloot. Een ander draaide eromheen in politieke bewoordingen. Een partij besloot het falen te vertalen met de vraag: ’Wethouder, wat heeft u er van geleerd?’ Zo schuif je het een beetje af. En er was een ingediende motie van treurnis. Die namen ze niet aan.

Het gaat mij niet om het afblazen van de multifunctionele accommodatie. Het gaat me om de tien jaar discussie. Om de onderlinge verdeeldheid die er in een college was. Wat weer tot uitstel leidde.

Om het beschamen van vertrouwen en verbreken van afspraken. En vooral: om het onvermogen knopen door te hakken zie hier en hier en hier, om maar paar voorbeelden te noemen).

Tien jaar doorrommelen zorgde voor een deuk in het vertrouwen bij de kiezers, bij de gewone Velsenaren. En tot een grote deuk in het vertrouwen van de partners die bij Groot Helmduin waren betrokken: de wooncorporaties, het onderwijs, kinderopvang, welzijnswerk.

Raadsleden: Vergeet Groot Helmduin nooit meer. De nestors van de raad, Meerhof en Hutten, zijn weg. Voor de raadsleden die lang willen blijven zitten en de nieuwe nestors zullen worden: blijf je Groot Helmduin herinneren en maak nooit meer dezelfde fout.

(Foto's van sporthal Zeewijk in Groot Helmduin)

1 opmerking:

Anoniem zei

tja fokke als het goed is was het gisteren de raadsvergadering op seaporttv.............ik heb wat gevolgd.