donderdag 12 november 2009

Eisen aan Beeckestijn

Beeckestijn gaat een nieuwe toekomst tegemoet. Vijftien jaar is er gesteggeld over het landgoed in Velsen-Zuid.

,,Voor de gemeente Velsen was Beeckestijn zowel een Witte Parel als een nagel aan de doodkist vanwege de dure onderhoudslasten'', werd maandag gezegd op de persconferentie.

Met veel discussie probeerde de gemeente ongeveer tien jaar geleden het landgoed te verkopen aan Natuurmonumenten. Heftige debatten in de gemeenteraad. Velsen moest 'haar eigen achtertuin' niet verkwanselen.

Uit de IJmuider Courant van 6 juni 2000:

,,In Beeckestijn moet hoe dan ook voor honden een gebied komen waar ze aan de lijn mogen worden uitgelaten en een gebied waar ze los mogen lopen.
Ook moet het park gratis toegankelijk blijven voor Velsenaren.
Dat zijn twee harde eisen van wethouder Korf aan Natuurmonumenten als de vereniging landgoed Beeckestijn koopt van de gemeente Velsen.''
En ook Beeckestijn Pop moest behouden blijven.

Uiteindelijk ging de verkoop niet door.

Zeven jaar na al die heftige debatten kon de gemeente toch van Beeckestijn af. Het werd geruild voor grond aan de Grote Buitendijk in Velserbroek, zodat de gemeente op die plek woningen kan bouwen. Dit jaar nog wordt Natuurmonumenten alsnog eigenaar van Beeckestijn.

En nu is er onrust. Hondenbezitters vrezen beperkingen door Natuurmonumenten. Ze willen op de barricaden, hoorde college Mitzie Meijerhof gisteren. Ze vroegen allemaal, vooruitlopend op de regels: ,,Waar kunnen we bezwaar maken?''

Ik vroeg me af: welke eisen stelde de gemeente zeven jaar na die heftige discussies eigenlijk aan de grondruil?

In 2007 blijkt maar een miniem raadsdebatje te zijn gevoerd over de ruil. Maar één partij informeerde naar de toekomst van Beeckestijn Pop. 'Natuurmonumenten laat Beeckestijn Pop doorlopen', zei wethouder Baerveldt, toen verantwoordelijk voor de ruil. Beeckestijn Pop mag blijven, oké, maar de organisatie maakt zich nu wel grote zorgen.

Tijdens de beslissende gemeenteraadsvergadering, op 5 juli 2007, stelde de raad geen voorwaarden aan de overdracht. Er blijkt maar één eis te zijn meegegeven: het landgoed moet openbaar toegankelijk blijven.

Niks over honden. Niks over Beeckestijn Pop.
Dat is toch heel opvallend, na de debatten in 2000.

PS: Onrust bij de Hema in IJmuiden.

Geen opmerkingen: