dinsdag 17 maart 2009

Telstar = AZ

Telstar-supporters vonden mijn blog van vorig jaar maar niks. Maar het lijkt er toch op: Telstar is niet meer dan een filiaal van AZ.

Een jaar geleden schreef de krant al wat het contract met AZ precies inhield:

- De jeugdopleiding van Telstar gaat op in die van AZ. In de praktijk betekent dit dat alleen de grootste talenten van Telstar overgaan naar de nieuwe gezamenlijke jeugdopleiding, die de naam Telstar niet zal dragen;
- De Alkmaarders gaan ook grotendeels het technische voetbalbeleid van de Velsenaren bepalen.


Het is duidelijk. Telstar heeft niets meer te zeggen over haar eigen voetbal.

Lees het bericht vandaag in de IJmuider Courant:

,,Velsen-Zuid - Telstar heeft hulp van AZ nodig om de spelersgroep voor volgend seizoen rond te krijgen.

De club uit de eerste divisie hoopt dat AZ opnieuw een aantal talenten in Velsen-Zuid wil laten rijpen en is daar momenteel over in gesprek met de ’grote broer’. Dat staat te lezen op de website van de eerstedivisionist.

In afwachting van de uitkomst heeft Telstar besloten aflopende contracten - van tien spelers loopt de verbintenis na het huidige seizoen af - vooralsnog niet te verlengen.

De selectie voor volgend seizoen telt dan ook maar zes spelers.
Voor tien spelers lijkt duidelijk dat ze geen toekomst meer hebben bij de club.
Drie spelers hebben eveneens een aflopend contract, maar daarin een optie voor volgend seizoen. Ook die opties lijken niet te worden gelicht.''

Onder die zes zijn veel basisspelers. Onder andere Richard van Heulen (foto onder), die bijna een recordaantal wedstrijden voor Telstar op zijn naam heeft staan. Kijk hier wat hij er van vindt (zevende minuut): ,,Alle clubs kunnen zich melden.''

10 opmerkingen:

Anoniem zei

Fokke, er was maar één reden dat je blogs over Telstar niet werden/worden gewaardeerd en dat is omdat er onzin in stond/staat.

De vorige keer deed je alsof niemand begreep wat de constructie met AZ inhield. Onzinnig, want de Telstarfans werden toen gewoon goed geïnformeerd en wisten dondersgoed dat er extreme maatregelen nodig waren om de club te behouden. Zij waren toen al beter geïnformeerd dan jij, want jij begon over het aanpassen van het logo (vind je het gek dat je niet gewaardeerd werd met zulke grappen?), terwijl de supporters wel wisten dat AZ enkel op sportief gebied invloed zou krijgen, maar op de overige gebieden niet.

Ditmaal doe je weer alsof er iets nieuws onder de zon is, terwijl iedereen gewoon weet en accepteert dat we AZ de komende jaren nodig hebben om te blijven voortbestaan. Voor iedereen is het ook duidelijk dat Telstar, net als alle andere clubs, vanwege KNVB-regels de contracten laat verlopen, om daarna eventueel opnieuw met de speler in zee te gaan ( en reken er maar op dat we er genoeg weer terugzien). Je doet geen enkele moeite om dit uit te leggen, maar laat maar al te graag lijken alsof er niemand meer zal terugkeren. Vervul je journalistieke plicht om de mensen zo goed en compleet mogelijk te informeren en als je niet goed geïnformeerd bent, laat je dan informeren of zwijg. Maar geef niet telkens zaken een eigen draai, ook al is het een blog.

Misschien kan de IJmuider Courant zich eens verdiepen in de constructie tussen AZ en Telstar. Wat staat er op papier? Wie bepaalt wat? Welke garanties, rechten en plichten zijn er? Ik denk dat daar genoeg interesse in is.

Met vriendelijke groet,
Lon Weijers
Supportersvereniging Telstar

Fokke Zaagsma zei

Als ik Van Heulen hoor, is die nog niet zo zeker van zijn toekomst bij Telstar.

Ik vind het opvallend dat Telstar niet meer zijn eigen voetbalbeleid mag bepalen. Dat kan iedereen bij de supportervereniging misschien wel weten, maar ik niet.

En ik denk heel veel lezers die niet zo nauw bij Telstar betrokken zijn als jullie, ook niet.

Ik ben benieuwd wie er terugkeert. En hoeveel AZ-mannen er straks bij Telstar spelen. We zullen zien.

Fokke

Anoniem zei

Had Telstar niets met AZ gehad, dan had Van Heulen de komende maanden ook in onzekerheid geleefd. Verlengde contracten worden volgens de CAO duurder en daarom stoppen bijna alle clubs met de meeste spelers, om daarna eventueel alsnog een lager contract aan te kunnen bieden. Het enige waarin Telstar nu verschilt met andere clubs is dat er gekeken gaat worden of er AZ-talenten moeten komen op de plek van de huidige spelers waarmee Telstar eventueel nog wel mee zou willen dorgaan. Aangezien de trainer ook van AZ komt, heeft AZ redelijk wat invloed op deze besluiten.

Je zegt dat je het niet weet, maar je bericht er een half jaar geleden al over. Fijn dat je de zijdelingse volgers er nog eens op wijst, maar doe het dan wel compleet.

Soms is het niet handig dat een journalist een blog onderhoudt. Je mag blogverhalen met een eigen spin en incomplete informatie verwachten van Jan Publiek, die hoeven we toch niet serieus te nemen. Wanneer een journalist snel wat zaken aan elkaar plakt tot een blog, dan gaan lezers automatisch denken dat er sprake is van een journalistiek stuk en dat het dus wel compleet en corrrect zal zijn.

PS Laten we hopen dat het management en de trainer niet alles over de kant van talentontwikkeling gaan gooien, maar dat men ook de meerwaarde inziet van Van Heulen, als clubman en ervaren rot. Verder lopen er meer jongens bij met aflopend contract, die een meerwaarde hebben.

Fokke Zaagsma zei

Hoi Lon,

De blog is geen volwaardig journalistiek product, met bijvoorbeeld hoor- en wederhoor.

Ik signaleer, geef soms een mening (dat is zeker geen journalistiek), geef wat achtergronden of probeer discussie uit te lokken.

Bedankt voor je relevante aanvullingen!

Fokke

Anoniem zei

Ik vind het eerlijkgezegd een beetje makkelijk scoren met kort door de bocht journalistiek. Lon zet de boel goed uiteen. Het opzeggen van de contracten heeft in dit geval weinig tot niks te maken met de samenwerking met az.
Laten we hopen dat er een hoop fantastische talenten naar Schoonenberg komen komend seizoen en telstar weer richting linkerrijtje gaat

Had liever een column over de nieuwe hoofdtribune geschreven: Die wordt echt schitterend. Nu de houten dakspanten geplaatst worden wordt duidelijk wat een sfeervol geheel het gaat worden.

Anoniem zei

ik mis deze keer de rol van de hooligans van veendam en helmond sport in het geheel. Komop Fokke, die horen er toch ook bij?

Fokke Zaagsma zei

Blogs over de tribune: 6 maart, 22 januari.

Komt nog wel een keer aan bod, als ik vind dat ik er iets over moet vinden. Of iets extra's bij nieuws over de tribune kwijt wil.

Fokke

Anoniem zei

Misschien moet je je eigen blog eens ter discussie stellen. Het zou zomaar eens kunnen dat niemand op je stemmings makerij zit te wachten.

Groet.

Anoniem zei

Fokke,

Zelfs een ieder die het reguliere voetbalnieuws volgt kan begrijpen dat dit bij clubs in de Jupiler League ieder seizoen schering en inslag is. Cambuur heeft zojuist ook 7 contracten opgezegd, waarvan er 4, 5 spelers afgelopen vrijdag nog speelden tegen Telstar. Bij andere clubs idem dito.

Op deze manier ben je met niets anders bezig dan stemming maken door onvolledige informatie te posten op een blog die wel degelijk gelieerd is aan een 'serieuze' journalistieke uitgave, namelijk de IJmuider Courant. Om je dan volledig te onttrekken aan journalistieke grondbeginselen als onderzoek, hoor- en wederhoor vind ik niet alleen goedkoop en kort door de bocht, maar tevens misleidend ten opzichte van de lezers.

In één woord, broddelwerk!

Anoniem zei

And now for something completely different:

Een enkele muisklik op de tweede foto levert een geweldig bureabladafbeelding op!

Dank!