woensdag 18 maart 2009

Nieuw jongerencentrum in IJmuiden?

In Velserbroek lijkt het probleem voorbij. IJmuiden zit er nu mee: Hangjongeren. Zaten in het Homburgplantsoen.

En veroorzaakten daarna grote problemen bij de halfpipe in het Moerbergplantsoen (zie foto).

Mensen die het opnemen voor de hangjongeren zeggen altijd: de klagers zijn vergeten dat ze zelf vroeger jong waren. Maar deze overlast gaat veel verder dan wat te veel geluid. Of wat vandalisme. Hier hebben we het over groepen van vijftig tot zeventig personen. Die zich agressief gedragen. Dingen vernielen. Brand stichten.

De klagers zeggen allemaal: ze mogen best hier in de buurt rondhangen, maar het is hun gedrag waar we problemen mee hebben.

Mensen zeggen ook: de politie doet niets. Maar ik weet dat de twee wijkagenten voor IJmuiden doen wat ze kunnen. Maar ze moeten wel iemand op heterdaad betrappen om een bon te geven. Het is hier geen politiestaat. Je mag gewoon buiten op straat staan. Ook in een groepje.

Hoe los je dit nu op? Als ze worden weggestuurd bij de Vomar, zitten ze weer in de Homburgstraat. Als ze daar weer worden weggestuurd, duiken ze ergens anders op.

In de Snelliusstraat, hoorde ik al. En er schijnt regelmatig een grote groep te hangen op de Lange Nieuwstraat bij het poolcentrum.


De politie daarover: ,,Op 29 januari zorgde een grote groep jongeren bij het poolcentrum voor overlast. Het winkelend publiek was er niet blij mee. Stadswachten hebben de jongeren aangesproken.''

Is de Roodrunner (foto onder) een oplossing? Omwonenden zien de bus voor jongeren liever niet verschijnen. Trekt alleen maar jongeren aan, zeggen ze. De jongeren komen zelfs uit Velserbroek naar IJmuiden.

Wat dan? Veel mensen opperen de bouw van een jongerenhonk. Bijvoorbeeld op de locatie waar garage Het Motorhuis stond. Een jongerencentrum erbij in IJmuiden, zoals Zeewijk heeft met De Branding.

Vanmiddag praat ik met de Stichting Welzijn Velsen, dat het jongerenwerk doet, over dat idee. Morgen meer in de krant.


1 opmerking:

Anoniem zei

De nieuwe hangplek: voor de Stadsschouwburg Velsen. Nu zijn het nog enkele fatsoenlijke jongeren die alleen een beetje lawaai veroorzaken, maarw e kunnen er op wachten: het plein voor de ingang staat straks vol.
Ga maar eens kijken Fokke... ze staan er niet elke avond maar wel zeeeeeeeer regelmatig.