donderdag 26 maart 2009

Raar: een industriehaven naast het strand

Industrie en toerisme liggen in IJmuiden aan Zee ontzettend dicht bij elkaar. Te dicht. Pal achter het Kleine Strand ligt een haven. Zie de foto hiernaast. Dinsdag gemaakt. Strandhuisjesopslag bij het Kleine strand. Hefschip op de achtergrond, in de IJmondhaven.

Op de Kennemerboulevard, bij de jachthaven in IJmuiden aan Zee, zijn Totally Different en YDD Kado gestopt. YDD Kado wijst als oorzaak naar de IJmondhaven. Toen ik de uitbater van Totally Different vorig jaar zomer sprak, op een leeg terras, wees hij ook beschuldigend naar de haven. Industrie hoort niet bij een toeristisch gebied, vinden ze.

Het is ook raar. De gemeente zei ooit te willen inzetten op drie economische pijlers: vis, staal en toerisme. Waarom stemt ze er dan mee in om naast het strand een industriehaven aan te leggen?

Dit zei huidig PvdA-gemeenteraadslid Aris Blok er over, bij zijn afscheid als wethouder in 2002:
"In de fractie was een minderheid tegen aanleg van de Derde Haven, onder wie ik en huidig wethouder AnneMieke Korf. Toen ik wethouder werd, was besloten de haven aan te leggen. Dan moet je het doen, vind ik. Zo is de democratie. Niet zeuren.
Eigenlijk ben ik het altijd eens geweest met Floor Bal, die zich als raadslid met hand en tand verzette tegen de haven. Aan de overkant van het kanaal werd juist de Averijhaven afgesloten. Verspilling van belastinggeld vond ik dat.
Als de Derde Haven er moest komen, vond ik dat het geen industriehaven moest zijn. Dat past niet bij de toeristische ontwikkeling van het IJmuiderstrand. Kijk eens hoeveel dagjesmensen zondag naar de Vissershaven komen. Een leuke haven vol vissersschepen en met eettentjes - dat zou goed zijn voor de Derde Haven. De koelpakhuizen en overslag zouden dan naar de Vissershaven kunnen.’’

Intussen is de haven al zeker vijf jaar in gebruik. De kades zijn nog steeds onbebouwd. Het was enige tijd de uitvalsbasis voor de bouw van de twee windmolenparken op zee, waaronder die bij IJmuiden. En Nedlines zat er. Die is weg. Er zou vrijwel zeker een nieuwe lijndienst komen. Daar horen we niks meer over.

Een feit is: de haven gaat niet meer weg. Dan moet de Kennemerboulevard maar worden aangepakt. Dat gaat gebeuren. Plannen liggen klaar. Het idee: winkels aan de zijde van het parkeerterrein. Zodat badgasten niet meer achter zaken als Totally Different en YDD Kado langs lopen…

Dinsdag nog even gesproken met de directeur van het meeste onroerend goed in IJmuiden aan Zee. Er is al een intentieovereenkomst met een bouwer. Ondanks de economische crisis (veel bouwers zitten in de problemen) gaat het nieuwbouwplan door, zegt hij. De intentieovereenkomst is enkele malen verlengd. De bouwer overlegt momenteel met de gemeente.
Volgend jaar moet de sloop en nieuwbouw starten.

PS: Gelezen over de IJmuidense K3-fan, gisteren in de krant? Helaas stond haar leeftijd er niet bij. Ze is twintig jaar… Lees hier meer en kijk naar haar op een filmpje.
PS: Bouw nieuwe tribune Telstar vordert. Kijk hier.

De onderste foto van het Kleine Strand komt van de site van strandhuisjesvereniging SVIJS.

1 opmerking:

Anoniem zei

stukje werk fokke