woensdag 9 april 2008

Beweging in IJmuiden aan Zee

En opeens zit er schot in IJmuiden aan Zee. Seaport IJmuiden Onroerend Goed heeft een bouwer gevonden. Het is: De Wilgen Vastgoed.

In 2006 werd de metamorfose bekend. Daarna bleef het heel lang stil. In 2010 moeten we nu echt starten moet sloop en nieuwbouw.

Spannende tijden voor de bewoners aan de strandzijde. Voor hen verandert veel. Voor hun deur (zijde jachthaven) komt een overdekte parkeergarage met op het dak het voetgangersgebied. Daardoor kijken voorbijgangers straks in de woonkamers, die nu nog op de eerste verdieping zitten (beneden, begane grond, is parkeergelegenheid).

Ook voor vijf ondernemers wordt het spannend: cafetaria/café De Heksenketel, eetcafé IJmuiden aan Zee, chinees Chi Ling, brasserie Het Zandhuis en speelhal Fairplay. Ze zijn de kleinste eigenaren in het gebied. Volgende week overlegt De Wilgen met ze. Afbraak van hun panden lijkt van de baan.

Er verandert ontzettend veel in het gebied. Rij even met me mee. Vroeger doken we na camping De Duindoorn naar beneden. Straks loopt de Badweg op gelijke hoogte rechtdoor.

Meteen links zien we het nieuwe, grote parkeerterrein. Daarbij, tegen de Kennemerboulevard aan, het nieuwe Pieter Vermeulen Museum. Op de kop van boulevard doemt een woontoren op van acht hoog. Rechts daarvan, op het braakliggende deel, staan twee nieuwe gebouwen voor nautische bedrijven.

We rijden verder over de Kennemerboulevard en passeren het hotel, links op de boulevard. Aan het eind is de rotonde verdwenen, evenals de ronde toren met woningen en café The Dutch Admirals. Er staat een groot nieuw appartementencomplex.

We stappen uit en lopen het strand op waar het borstbeeld van Cornelis Vreeswijk stond. Nu staan er drie nieuwe lage gebouwen met winkels en horeca. Over een brede boardwalk met trappen lopen we het IJmuiderstrand op.

Kunt u het zich voorstellen?


2 opmerkingen:

Anoniem zei

Het lijkt me een tamelijk stompzinnig plan. Willen we soms lekker in de schaduw van die torens gaan zitten bibberen op een terrasje op het noorden, das om winterjas aan. Zijn de ontwerpers een beetje van de pot gerukt of lijkt het maar zo? Is het dan zo moeilijk om van gemaakte fouten te leren? Ik zie dit helemaal mis gaan.

Anoniem zei

Ik zie dit ook mis gaan. Ben even wezen kijken. De bewoners van de dure appartementen aan zee kunnen straks enkel nog van het avondzonnetje genieten, ook in de jachthaven verdwijnt een boel zon. Die hoogbouw staat gewoon fout op de kaart. Zoiets moet je bij de zuidpier bouwen, dan heeft niemand last van de schaduwval en zou je zelfs het begin van de pier kunnen overkappen, waardoor de wind beschuttende werking van de pier, waar wij IJmuidenaren dankbaar gebruik van maken, wordt vergroot. Verder blijft men maar door drammen met die terrassen op het noorden, waar het koud en onaangenaam is. Terrassen horen op het zuiden, beschut voor de wind, anders flopt het opnieuw. Verder zou ik die vakantie huisjes op een andere plek zetten, langs, of met hun kont in het duin. Dan staan ze dichter bij het strand en heb je de mogelijkheid om aan de zuidkant van de bestaande oost/west bebouwing een promenade met terrassen te bouwen, met daar onder winkel en horeca ruimte met parkeergelegenheid voor de deur en de mogelijkheid tot verdere exploitatie en ontwikkeling. Dit plan maakt mij als IJmuidenaar nogal treurig.