dinsdag 8 april 2008

Een nieuwe entree voor IJmuiden

IJmuiden krijgt een nieuwe entree. Want de De Noostraat (twee keer lidwoord) wordt afgebroken. Dat is wel zeker.

Ik vroeg eigenaar Woningbedrijf Velsen erover. Aanleiding voor de vragen: klachten van bewoners over het onderhoud. Ze willen duidelijkheid.

Nou, sloop is zeker. Het besluit is formeel nog niet gevallen, maar renovatie is veel te duur. ,,En stel dat we gaan renoveren, dan moet zoveel worden vervangen dat het toch min of meer sloop is”, aldus het Woningbedrijf. ,,Dus sloop en nieuwbouw is de beste optie.”

Officieel is het Woningbedrijf intern nog aan het kijken wat ze wil met de portiekflats. Maar ik weet dat ze al veel verder zijn. Vandaag heeft de bewonerscommissie van de Noostraat namelijk kennis gemaakt met drie architecten. Daarbij zijn ongetwijfeld al de eerste ideeën geopperd.

Hoe rijden we straks, over pakweg twintig jaar, IJmuiden binnen? Staat er dan die cultuurtempel op de hoek met Plein 1945?

Niet lang geleden, in 2005, is al eens een ontwerp gemaakt voor een heel nieuwe entree. Die stond in het structuurplan voor het nieuwe centrum van IJmuiden. Zeer omstreden, maar wel aangenomen door de gemeenteraad.

Wat stond er in?

De zuidelijke kant van De Noostraat (bij scholen) is verdwenen. De noordkant is vervangen door appartementen variërend van drie tot zes lagen hoog. Aan de kant van het nieuwe Willebrordpark is de bebouwing het hoogste. Bij het stadhuis het laagste. Het spoorviaduct verdwijnt. Er komt een speciale nieuwe plek om spandoeken op te hangen. Zie plaatje: rechterkant. Zelf lezen? Klik hier.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Als havenstad kent Ijmuiden natuurlijk maar een entree en dat is he havenhoofd.

Anoniem zei

Het Centrumplan is een gepasseerd station. Het heeft al genoeg tijd en geld gekost. Dus nu de blik op de toekomst en snel aan de slag met het nieuwe plan: Stadshart, Stadscentrum, Winkelcentrum? Als er maar iets gebeurt.