zaterdag 1 november 2008

Zo simpel

Al ruim acht, negen jaar worden er plannen gemaakt voor een nieuw winkelcentrum in IJmuiden. De meest fantastische winkelcentra heb ik in die plannen gezien.

Alle plannen sneuvelden. Ook, na de gemeenteraadsverkiezingen, het laatste centrumplan.

Vrijdagochtend, achter gesloten deuren, kwamen op het stadhuis drie projectontwikkelaars langs. Zij zijn door burgemeester en wethouders geselecteerd voor het nieuwe centrumplan. De wedstrijd is begonnen. Uiteindelijk blijft er één over.

Zaterdag stonden De Drie al genoemd in de IJmuider Courant: AM, Leyten en Multi Vastgoed. In het stadhuis zullen ze zich daar het hoofd wel weer over breken. Wie heeft uit hun gelederen naar de krant gelekt?

Ik belde ze alle drie. AM, die het samen doet met IPMMC, bevestigde meteen dat ze tot De Drie hoorde, was meteen bereid alles toe te lichten en stuurde meteen plaatjes. Die ziet u nu op deze blog. Want, zo zei, AM, ,,we hebben niets te verbergen.’’

Leyten (doet het samen met TOP Vastgoed) schrok, vroeg bedenktijd, maar de directeur belde terug en legde alles uit.
Alleen Multi Vastgoed blijft trouw aan de gemeente. Uitleg aan de krant volgt pas dinsdag, als de gemeente alle plannen openbaar wil maken. Natuurlijk is de houding van Multi Vastgoed wel keurig.

Wat valt op aan de plannen van AM en Leyten? Wat opvalt, na al die prachtige plannen van vroeger, is de eenvoud.

Ze zijn simpel. Het Marktplein wordt geen enorm park (zoals ooit bedacht), maar blijft gewoon zoals het is. Het Velserduinplein staat niet vol wolkenkrabbers en overdekte winkelgalerijen (zoals ooit bedacht), maar blijft gewoon grotendeels parkeerterrein.

En datgene waarvan iedereen weet dat het een perfect idee is om het IJmuidense winkelcentrum uit het slop te halen, wordt voorgesteld. Winkelen aan twee kanten van de Lange Nieuw. Zodat je een rondje kunt lopen.

Tekening boven: De Lange Nieuw, voorstel AM
Tekening midden: Voorstel AM
Tekening onder: Nieuw plein bij de Dinkelstraat, voorstel AM

Geen opmerkingen: