vrijdag 14 november 2008

Weemoed naar het postkantoor

Nog drie weken. Dan is het voorbij.

Als je de grijze, machtige kolos al die jaren zag, kun je bijna niet geloven dat het monster echt zo maar in het niets kan verdwijnen.

Maar het lelijke beest is getemd. Zelfs vernietigd.

Op de foto boven zie je hoe het oude postkantoor/Kustwachtgebouw in het centrum van IJmuiden er vanmorgen bijstond. Een gigantische hap is al verdwenen. Kijk hier naar een filmpje van vanmorgen.

De afbraak begon begin deze maand. Hier nog een filmpje.

Om stofoverlast te voorkomen wordt een soort waterkanon ingezet. Je ziet het op de tweede foto van boven. Het is een sneeuwkanon dat in Oostenrijk wordt gebruikt. Aan de voorkant van de enorme ventilator komt water vrij dat door de ventilator wordt verneveld.

Volgens een sloper kan het kanon nevel tot zo’n vijftig meter hoogte spuiten. Moet het wel windstil zijn.

Op de derde foto van boven zie je links een kraan die platen omhoog houdt. Die moeten voorkomen dat stenen op de weg spatten en tegen de huizen komen.
Geen overbodige luxe, aldus een bewoonster van de portiekflats in de Spaarnestraat. Ze woont er pal tegenover. Ze hoort veel steen tegen de platen spatten.

De sloper is wat pissig op de gemeente. ,,Die wil de Spaarnestraat niet afsluiten. Dat zou wel moeten. We kunnen echt niet verhinderen dat er stenen op de weg en misschien op auto’s komen.”
De sloop is spectaculair. Gistermiddag stonden ruim vijftig mensen te kijken in de Spaarnestraat. Merendeel oudere mannen. Er werden foto’s gemaakt en werd gefilmd.

Een auto reed langs en stopte midden op de weg. Raampje open en kijken naar het lawaai. Een busje van Connexxion stopt ook. De chauffeur opent de deur, stapt op de treeplank en kijkt.

Veel van de mannen komen dagelijks kijken naar de sloop. Velen hebben er gewerkt. Bij de PTT, Scheveningen Radio of de Kustwacht. Vorig jaar maakte ik nog een portret van het gebouw. Dat riep al veel herinneringen op.

In de Spaarnestraat haalden de mannen gisteren met weemoed verhalen op, terwijl ze zien hoe de knipbek de gangen en kamers verwoest waar ze soms tientallen jaren werkten.

Het postkantoor gaat weg. Het centrum wordt nieuw. Straks staan er drie woontorens.

(Een aantal foto’s hier zijn van de IJmuidense fotograaf Frits Houtgraaf. Hij maakte ook de filmpjes.)
PS: U komt morgen toch ook? Hier nog even genieten van vorig jaar.

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Hoi Fokke leuk stukje en morgen genieten van aankomst sintnicolaas
stuur je wel een paar foto,s en een filmpje vanaf de boot
gr frits

Anoniem zei

Goh, in de Spaarnestraat nog wel..
Zelf kijk en sta ik liever in de Merwedestraat...., daar gebeurt het namelijk allemaal en dan hoor je misschien nog wel veel beter de stenen tegen de platen aan ketsen..

Kan je het ook veel beter zien, misschien een tip voor die 50 man die in de "Spaarnestraat" aan het kijken waren..

Amateurs

Fokke Zaagsma zei

Ik heb inderdaad de Spaarnestraat en Merwedestraat verwisseld. Ze lopen beide langs het oude postkantoor. Sorry,
Fokke

Anoniem zei

fokke geeft niet ze vinden het wel hahaha