dinsdag 16 september 2008

Niet hoger dan het stadhuis

Oké, we krijgen best wel wat overlast van de sloop van het voormalige Kustwachtgebouw/postkantoor in IJmuiden (foto boven).

Inderdaad, een pand met veel herinneringen verdwijnt. Maar we zijn straks ook verlost van een grote omvangrijke grijze puist in het centrum.

En ik heb gezien wat ervoor in de plaats komt. Dat ziet er prachtig uit. IJmuiden gaat er echt op vooruit. De tekening van de nieuwbouw (helemaal onderaan) geeft wat dat betreft geen goed beeld. Het wordt mooier.

Activeer je voorstellingsvermogen. Van Petrakerk tot Marktplein loopt straks één duingebied. Geen stenen vlakte meer, zoals nu. Maar duintjes, dus echt met hoogteverschillen.

Daarin drie woontorens. Eén daarvan op de huidige parkeerplaats aan de Lange Nieuw. Kortom: IJmuiden krijgt er iets aparts bij. Wellicht is dat later ook het geval aan de Keetberglaan in IJmuiden, als burgemeester en wethouders tenminste hun zin krijgen. Op internet staan al bijzondere tekeningen van de flats die daar moeten komen. Kijk maar.

Terug naar de locatie van het postkantoor. Daar komen drie woontorens met in totaal 103 driekamerappartementen, waarvan ongeveer zestig voor de huur waarvan tenminste dertig met huursubsidie. Boven in de torens komen penthouses. Het idee van bouwer/wooncorporatie Kennemerhave is een Vereniging van Eigenaren op te richten voor de flats, waarin Kennemerhave een meerderheid heeft.

Onder het hele oppervlak, van Petrakerk tot Marktplein, wordt een parkeergarage aangelegd. Ingang komt aan de zijde Petrakerk, bij de Spaarnestraat. De bewoners van de torens krijgen een eigen parkeerplek in de garage. Er komt ook een openbare parkeerplaats terug, boven de grond, aan de zijde Spaarnestraat. Goed voor ongeveer dertig auto's.

Op de begane grond van de woontoren aan de zijde van het Markplein is plek gereserveerd voor 'maatschappelijke doeleinden'. Driehonderdzestig vierkante meter in totaal. Kennemerhave overwoog deze plek in te nemen, maar ziet er van af. Het is te klein. Er lopen inmiddels gesprekken met serieuze gegadigden.

Er komen twee woontorens van twaalf lagen (36 meter) en één van veertien (42 meter). De hoogste staat in het midden. De buitenkant van de flats bestaat uit zandkleurig metselwerk.

Worden ze hoog? Voor de gemeente is het hoog genoeg. ,,Ons is medegedeeld op het stadhuis dat nieuwe hoogbouw in het centrum lager moet zijn dat de toren van het stadhuis'', zegt Kennemerhave-directeur Wim Mastenbroek.


(De foto van de eerste sloopactiviteiten is in mei gemaakt door Frits Houtgraaf)

4 opmerkingen:

Anoniem zei

m.b.t. de sloop en nieuwbouw aan de Lange Nieuw is dit dus een gemiste kans. Dit was de plek bij uitstek om het hart van IJmuiden van een winkelcentrum van hoge kwaliteit te voorzien, zoals ze dat b.v. ook in Hamburg kennen, met echt mooie winkels, goed bereikbaar vanaf de Herenduinweg. M.b.t. de Keetberglaan..........de bevolking wordt hier ronduit in de reet genaaid door het stadhuis. Dit getoonde plan mag geen doorgang vinden. Het is schokkend hoe onze gemeente incompetentie aan valsheid weet te paren.

Anoniem zei

Ik mis in het artikel over de woontorens in de Lange Nieuwstraat de uitkomst van het onderzoek naar het effect van de schaduw die de gebouwen zouden kunnen geven op de omgeving. Daar werd een tijd geleden door de omwonenden op gewezen en om gevraagd.

Fokke Zaagsma zei

Aardige suggestie. Heb ik niet aan gedacht om te vragen. Heeft Kennemerhave het ook niet over gehad. Zal eens informeren.
Met vriendelijke groet,
Fokke

Anoniem zei

Snel gereageerd Fokke. Het zegt m.i. al genoeg over Kennemerhave. Gewoon net doen alsof je neus bloedt en niet naar de mening van belanghebbenden luisteren. Ik wens je succes met je missie. Probeer maar zoveel mogelijk nieuws te vergaren, je doet het goed.