maandag 17 november 2008

Misschien wel leukste feest van IJmuiden

Het is langzamerhand een van de leukste feestjes van IJmuiden. Misschien wel het leukste. De intocht van sinterklaas.

Zaterdag was het weer goed en sint veel te vroeg aan de loswal. Schijnt iets te maken te hebben met de waterstand en schutten dat geen uitstel duldde.

Wat ouders en kinderen komen bij de Kleine Sluis als Pakjesboot 9 al gepasseerd is. De matrozen van ZKK IJmond staan keurig in zwartwit-uniform, met pet, aan dek. Geordend in lengte. Hier zie je ze met de sint. Het is feest op de loswal. Sint stapt er in de koets voor zijn rijtoer (Kijk maar).

Dit jaar waren er extra veel zwarte pieten. De danspieten waren goed voorbereid. Kijk naar hun generale.

En altijd is er een die je herkent, terwijl je geen idee hebt of je zwarte piet misschien ergens anders hebt ontmoet. Het roet maskeert heel veel.

Sints tocht bracht hem naar het podium op het Kennemerplein. Pieten spreken kleine kinderen aan en doen leuke dingen met ze. Mijn dochter speelt tikkertje met ze. Ook de stop op het Marktplein is een en al gezelligheid. Kijk maar.


En dan de bordesscène (stadhuis Plein 1945, foto onder). Sint op het balkon (kijk hier).

Wat maakt de intocht in IJmuiden nou zo leuk? Een van de factoren is IJmuidenaar Mark Moreels. De spreekstalmeester. Hij praat de boel niet simpel aan elkaar, nee: Mark bouwt een feestje. En een leuke ook.

Op het balkon: ,,Sinterklaas is wat later kinderen, want hij moet nog even plassen. Moeten jullie nog plassen?'' Plein 1945 gilt: ,,Jaaaa!'' Mark: ,,Dat kan in het stadhuis…'' Het plein met kinderen dreigt al in beweging te komen en de ingang te bestormen om te toiletteren. Mark herstelt het razendsnel met een grapje.

Enkele filmpjes en enkele foto's zijn van IJmuidenaar Frits Houtgraaf.

Heel veel foto's zijn te zien bij Velserbroeker Jim Bishop: kijk hier.

PS: Gemist/wat niet te lezen was in de IJmuider Courant:
1) De 'stille tocht' voor de overleden Velserbroeker.
2) De automeeting bij landgoed Beeckestijn in Velsen-Zuid. Geen straatrace!

1 opmerking:

Anoniem zei

Fokke blijft leuk,ook jim heeft mooie foto,s gemaakt en filmpjes van frits houtgraaf,het was echt een feest