woensdag 19 november 2008

Nummer zes als duveltje uit doosje

Het ging zo mooi op z'n poldermodels. De toekomst van de Grote Buitendijk in Velserbroek is al lange tijd een heet hangijzer.

Dus wat bedacht de gemeente: alle tien de belanghebbenden voor het gebied langs de A9 moesten om de tafel. Om er samen uit te komen. Op 29 mei was het eerste gesprek. Deelnemers waren onder meer: de gemeente, voetbalclub, rugbyclub, het wijkplatform, de projectontwikkelaar, de tennisclub en de actiegroep tegen bebouwing.

Ze maakten vijf plannen die dinsdag werden gepresenteerd. En opeens voegt de wethouder dinsdag een zesde plan toe, van een van de gesprekspartners. Het plan van de actiegroep.


Dat is gek. Ik denk dat de andere gesprekspartners ook hun eigen plan wel aan de gemeenteraad willen voorleggen, zonder inspraak van al die andere partijen. De voetbalclub wil dat zeker.

Burgemeester en wethouders spraken hun voorkeur uit voor een van de plannen. De tekening daarvan ziet u bovenaan.

Het behelst de bouw van 350 woningen in vier bouwblokken aan de Grote Buitendijk, een eigen toegangsweg, een optie voor twee extra voetbalvelden voor VSV in de richting van de A208 en meer bedrijven en bouw van enkele woningen in gebied De Hofgeest.
Tussen de A9 en de nieuwe woningen aan de Grote Buitendijk moet een ecologische zone worden aangelegd.
Een gesloten fietstunnel onder de A9 wordt geopend zodat een toegang ontstaat naar recreatiegebied Spaarnwoude.
Tevens moet bij de natuurlijke waterzuivering, nabij Zijkanaal B, een speeltuin worden gemaakt voor kinderen jonger dan twaalf jaar. Bij een aan te leggen sportpark kan een speelplek voor oudere jeugd worden gemaakt.

De speeltuin: ook al zo'n lange strijd.

De andere vier opties: laten zoals het is, maar er een groot park van, VSV verplaatsen naast de A9 (extra velden) plus woningbouw (tekening midden) en veel woningen bouwen in gebied De Hofgeest (tekening onder).
In maart beslist waarschijnlijk de gemeenteraad.


4 opmerkingen:

Anoniem zei

Waar nu nog het laatste restje vrije veld van Velsen ligt heeft kennelijk voor velen nog een geheim: wat men in alle plannen niet serieus meeneemt is dat er onzichtbaar onder de grond een enorme hoeveelheid transportleidingen ligt. Transport van olie uit de noordzee, gas vanuit groningen naar amsterdam, drinkwatertransportleidingen, elektriciteitkabels, glasvezelkabels. Noem het op en het ligt er. Geen van de ontwerpers heeft er, zoals ik de plannen tot nu toe heb gezien, geen rekening gehouden met wat er aan veiligheidruimte verwacht mag worden of wat het kost om dat allemaal eventueel voor miljoenen te verplaatsen om bebouwing volgens de tekeningen mogelijk te maken.

Fokke Zaagsma zei

Hoi anoniem,

De gemeente is van de leidingen op de hoogte. In de vijf gemaakte plannen is er rekening mee gehouden, bijvoorbeeld met de veiligheidsafstand die tot de leidingen moet worden aangehouden.

Fokke

Peter Luit zei

Nummer 6 is aangeboden als alternatief op nummer 2. Als actiegroep ontwikkelden we eerst 'Het gelukzalig Ommetje', een volledig als park ingericht gebied, uitgaande van de veronderstelling dat op termijn de agrarische functie zou gaan verdwijnen om economische redenen.

Gezien de financiƫle doelstellingen van de gemeente is alternatief 2 dus nauwelijks haalbaar. Om toch gehoor te geven aan de wijdse openheid en het groene karakter van het gebied, experimenteerden we met beperkte woningbouw in het parkgebied om enigzins tegemoet te komen aan de wens het gebied kostenneutraal te ontwikkelen. Het rekenmodel is nu nog inbewerking, maar we denken dat we met deze optie het beste van alle mogelijke alternatieven in kaart hebben gebracht.

Dat wethouder Korf dit model ook aan de gemeenteraad voorlegt, is inderdaad opvallend positief te noemen. In die zin hebben we veel geleerd van politieke timing. We spelen het spel gewoon slim mee. Wie volgt?

Anoniem zei

wordt het langzamerhand niet eens tijd om een oprit te maken naar de A9 zodat al deze nieuwe bewoners niet steeds 10 km. moeten omrijden om op de snelweg te komen??