donderdag 17 april 2008

Hoogovens kan het laten regenen

Enkele jaren geleden maakten de redacties van de IJmuider Courant en Dagblad Kennemerland een tochtje met de Koningin Emma.

Op de Noordzee zagen we vanaf Hoogovens (nou vooruit: Corus) een grote grijze wolk over IJmuiden hangen. En pas neerslaan in De Heerenduinen.

Dan denk je toch even aan je gezondheid, als inwoner van deze gemeente.

Maandag dreef een grote gele wolk van Corus over IJmuiden (foto boven). Niet giftig, aldus Corus. Maar vandaag schrijft collega Friso Bos in de krant:

,,De gele wolk ruwgas uit Kooksfabriek 2 bevatte meer kwalijke stoffen dan alleen het naar rotte eieren ruikende waterstofsulfide. Tijdens het verkooksen van steenkool komen ook Polycyclische Aromatische Koolwaterstoffen (PAK) vrij. Deze kankerverwekkende stoffen zaten ook in de gele rookwolk.''

Een paar jaar geleden zag ik boven de duinen van IJmuiden-Zeewijk plots een prachtige oranje wolk voorbijkomen. Ach, we zijn wel wat gewend. Maar niet iedereen vindt het leuk (vieze plaatjes). Milieubewegingen houden de vinger aan de pols.

Een van de bijnamen van Corus is de wolkenfabriek (kijk maar). Dat je moet je zelfs heel letterlijk nemen.

Corus kan het echt laten regenen en sneeuwen in IJmuiden. Op de site weerenverkeer.nl vond ik dit:

,,Naast de natuurlijke wolk bestaat er ook de 'fabriekswolk'. In bepaalde gevallen zijn deze wolken zelfs in staat neerslag te geven, maar over het algemeen gebeurt dat niet. Soms wordt of is de bewolking dik genoeg voor motregen of motsneeuw! Een bekend verschijnsel in vooral de winter is uitsneeuwende mist nabij de Hoogovens in IJmuiden.''

De bovenste twee foto's zijn van Rene Sehr.
De onderste foto komt van Lurelog.

1 opmerking:

Anoniem zei

Ik ben van 1980 tot 1990 weeramateur geweest in Beverwijk-West. Ik meen in 1985 op 100 dagen bewolking te hebben gezien boven de Hoogovens. Soms was de hele hemel bedekt en viel er regen uit. Elders in het land was het onbewolkt.

Op de weg van Beverwijk naar Wijk aan Zee stonden slipgevaarborden. Dit vanwege neerslag van de koeltorens. Op droge dagen, kon het daar regenen afhankelijk van de windsrichting en anderemeteorologische omstandigheden.