vrijdag 18 april 2008

Wie wil of moet verhuizen?

We moesten er even op wachten. Maar er gebeurt nu wat: een programma van eisen voor het nieuwe IJmuidense winkelcentrum. Zonder 1025 nieuwe woningen in het centrum. Daarover ontstonden al vraagtekens.

Een besluit over het nieuwe winkelcentrum willen burgemeester en wethouders in november nemen. Daarna beslist de gemeenteraad. U mag tot 16 mei bezwaren indienen tegen het programma van eisen. Dat is een verhaal waaraan de projectontwikkelaar moet voldoen. Wat opvalt bij die inspraakprocedure: er is geen traditionele inspraakmiddag of -avond georganiseerd. Het mag alleen schriftelijk.

We moeten een nieuw winkelcentrum krijgen op het Marktplein (foto boven), op het Velserduinplein en de Lange Nieuwstraat daar tussen. Op het Velserduinplein staat nu donderdag de markt (foto onder). Die mag in het nieuwe winkelcentrum blijven. Dat gebeurt dan op een van de pleinen, staat in het programma van eisen, of in een lint op de Lange Nieuw.

Wat valt verderop?


- De nieuwe woningen zijn voor jongeren zonder kinderen en ouderen dan 55 jaar;

- Het is cruciaal dat auto's zoveel mogelijk worden geweerd van de Lange Nieuw. Het moet zoveel mogelijk een voetgangers- en fietserszone worden;

- De projectontwikkelaar moet alle benodigde panden kopen en zorgen voor tijdelijke huisvesting van ondernemers (geen bewoners!);
- De gemeente is bereid tot onteigening, maar verwacht niet dat het nodig is;
- Tachtig procent van de winkels moet straks te vinden zijn in het nieuwe winkelcentrum van 26.500 vierkante meter. Tachtig procent is volgens de nota: 21.200 vierkante meter.

Poeh. Welke zouden allemaal willen of moeten verhuizen?


2 opmerkingen:

Anoniem zei

Wat mij opvalt, zijn de taalfouten:
1. "Wat valt verderop? "
2. "... en ouderen dan 55 jaar; "

Verder is het duidelijk dat - net als bij 'De Binnenhaven' - de gemeente haar zin wil doorzetten. Je manipuleert gewoon de inspraakmogelijkheden.

Fokke Zaagsma zei

Sorry voor de taalfouten. Ik tik deze stukjes snel tussen al het andere werk door dat ik voor de kant moet doen.
Fokke