woensdag 16 april 2008

Bedreigd

De Velsense hulpprojecten voor ontwikkelingslanden worden bedreigd. Burgemeester en wethouders (B en W) willen geen geld meer geven aan het Solidariteitsgebouw aan de IJmuidense Eenhoornstraat (foto boven).

Daarin verkopen Cuba Connectie, Velsen voor de Derde Wereld, Roemeniƫ Hulp, Roemeniƫ Transport, Hulp aan Polen en de Roestige Pot spullen. Ze halen zo geld op voor hun projecten.

De gemeente betaalt nu aan het Solidariteitsgebouw 80.000 euro. Dat stopt. Omdat de gemeente niet aan ontwikkelingssamenwerking doet en omdat het eerlijker is ten opzichte van andere particuliere organisaties die aan ontwikkelingshulp doen. Let wel: de gemeenteraad kan B en W nog terugfluiten.

De gemeente wil zich meer richten op 'mondiale bewustwording'. Dat is het besef dat alle mensen dezelfde planeet delen en daarvoor verantwoordelijk zijn. SOS Velsen, die de stedenband met Galle op Sri Lanka onderhoudt, speelde daar al op in met activiteiten op het gebied van sport en cultuur. B en W willen daarom geld blijven geven aan SOS Velsen.

(SOS Velsen is geen onbekende bij het Solidariteitsgebouw: kijk naar deze film.)

De Roestige Pot (prachtige naam) zegt vandaag in de krant: ,,Als de gemeente zich terugtrekt, houdt het voor ons op. Dat is jammer voor ons, maar vooral jammer voor de projecten in de Derde Wereld die wij steunen.’’

Lastige kwestie. Moet de gemeente particuliere initiatieven steunen? In de krant van vandaag zegt een van de vrijwilligers uit het Solidariteitsgebouw: ,,Je doet het voor een ander, daar zet je je voor in. Nu loop je met een bankstel op je nek, we kunnen ook met een pakje shag op straat lopen.’’

Doen sommige vrijwilligers het voor zichzelf, als dagelijkse bezigheid, om onder de mensen te komen? Of zetten ze zich vanuit hun hart in voor arme mensen ver weg?


U kunt uw mening geven via de stelling van de IJmuider Courant.


Geen opmerkingen: