dinsdag 15 april 2008

Wat de krant niet haalde

Wat valt nog te vertellen over de IJmuidense theaters die zichzelf moeten onderbrengen in één organisatie?
Meer dan vandaag in de krant staat.

Witte Theater (1, 2), Stadsschouwburg Velsen, Kunstencentrum Velsen (1, 2) en Decoratelier verenigden zich zeker acht jaar geleden in Stuurgroep Bouwkunst. Doel: een nieuw, gezamenlijk onderkomen. Namelijk: een cultuurcentrum op de hoek De Noostraat/Plein 1945 in IJmuiden.


Er ontstond ruzie in de club, vertelt Robert Schoondergang. Hij is lid van Bouwkunst en voorzitter van het Kunstencentrum. Het cultuurcentrum zou bestaan uit: filmzaal (100 stoelen), theaterzaal (250 stoelen), schouwburgzaal (850 stoelen), ruimte voor dans- en muzieklessen, decormaakruimte, repetitieruimte en 400 vierkante meter horeca.

En daar was het Witte Theater het helemaal niet mee eens. Van Zonderen: ,,In de nieuwbouw werd de identiteit van het Witte Theater geheel weggevaagd. Het was meer een uitbreiding van de Stadsschouwburg.’’ Het is zo: het Witte Theater is apart. Alleen al door zijn ligging bij kanaal en Corus. Kijk maar.

Bouwkunst lag onderling overhoop. Schoondergang: ,,Het verliep niet zoals we wilden. Er werd de hulp van twee mensen gevraagd om het proces vlot te trekken.’’ Toen kwamen in 2006 gemeenteraadsverkiezingen. En de nieuwe machthebbers waren niet bepaald dol op het cultuurcentrum. Desondanks werd een plan ingediend.

Bouwkunst stortte in. Schoondergang: ,,Na de verkiezingen zijn we nog één keer bij elkaar gekomen en hebben Bouwkunst feestelijk afgedronken.’’ Toen de raad dus vorige week nee zei tegen het cultuurcentrum, hadden Bouwkunst het bijltje er al bij neergegooid.

Het Kunstencentrum was toen op eigen houtje, los van de drie partners, al op zoek gegaan naar een uitbreiding. Met Dunamare, het bestuur van het Vellesan College/Lyceum en het Maritiem/Technisch College, was afgesproken dat er een podium of zaal komt in de vmbo-nieuwbouw voor deze scholen.

Wanneer komt die nieuwe zaal er? Even gebeld met directeur Ruud Porck van het Maritiem/Technisch College. ,,Die gezamenlijke vmbo-nieuwbouw staat op een laag pitje. We wachten op de gemeente. Inmiddels hebben wij voor ruim een miljoen onze school verbouwd. En worden er nieuwe vmbo’s gebouwd in Haarlem en Heemskerk. Ik wacht maar af.’’

Geen opmerkingen: