vrijdag 7 september 2007

Ongehoorzaam

Een staaltje lekkere ongehoorzaamheid, morgen in IJmuiden. De wilde Pierloop. Lopers pikken het niet dat de Pierloop dit jaar niet doorgaat.
Ik sprak Velserbroeker Co Vastenhouw, die alle zeventien edities tot nu toe liep. En morgen zeker ook loopt. Met zijn zelfgemaakte actie T-shirt.

Vastenhouw zegt dat er geruchten gaan over vierhonderd tot vijfhonderd lopers. Maar dat lijkt andere hardlopers die ik sprak overdreven. Ze gokken op vijftig tot honderd. We zullen zien. Komt u ook kijken? Start 15 uur bij sporthal IJmuiden-Oost. In het ’Bartlehiem van IJmuiden’, ofwel de Marconistraat staan de bewoners traditiegetrouw paraat.

Morgen staat een interview in de krant dat ik had met Han Heilig, de Pierloop-voorzitter die opstapte. Heilig zat en praatte. Er is veel frustratie. Ik had de e-mails tussen de Pierloopbestuursleden, gemeente Velsen en jachthaven Marina Seaport. Daarin vallen af en toe heel harde woorden. Heilig is niet blij met het lek, maar neemt het sportief op.

Wat viel er te leren uit het gesprek met Heilig? Dat de Pierloop niet doorgaat direct, onlosmakelijk en causaal heeft te maken met de Hiswa te Water. In maart stuurt Gerlof Funke Küpper, de directeur van de jachthaven, een mail naar Heilig en de gemeente. ’De Pierloop 2007 gaat over dezelfde route als vorig jaar. Onbegrijpelijk, gezien de problemen van afgelopen jaar. De consequenties zijn voor de gemeente Velsen. Voor Marina Seaport en de Hiswa is dit onacceptabel’.
Heilig: ,,Het probleem wordt veroorzaakt door de gemeente. Die heeft met Marina Seaport afgesproken dat de Hiswa en de Pierloop in 2006 en 2007 tegelijk worden gehouden. Ik heb geen idee waarom.’’ Heilig leest de mail van Funke Küpper en beheerst zich. ,,Ik ben met Gerlof gaan praten. Normaal reageer ik heel direct en ga later pas nadenken. Maar als je 55 jaar bent geworden leer je slikken.’’

Funke Küpper en Heilig maken samen een alternatieve route: vanaf IJmuiderslag over het fietspad onder de duinen, tot de rotonde bij het parkeerterrein, verder over het bunkerpad boven op de duinenrij terug naar IJmuiderslag en dan over de geasfalteerde Duitse Weg naar de Ampèrestraat.

Probleem 1: Lopers en Hiswa-bezoekers kruisen elkaar bij de rotonde. Heilig zegt echter dat paaltjes de verkeersstromen zouden scheiden.
Probleem 2: De politie keurt opeens het achthonderd meter lange bunkerpad af. Niet veilig genoeg. Hulpdiensten zouden niet bij de lopers kunnen komen. Heilig zegt dat om de driehonderd meter een post zou staan van de IJmuider Reddingsbrigade, er een automatische defibrillator zou staan en er een motor met EHBO’er zou rijden.
De gemeente wil alleen een vergunning geven voor een route over het IJmuiderstrand, langs het binnenmeer naar het pad bij strandpaviljoen Beach Inn en verder naar de Duitse weg.
Heilig: ,,Veel te gevaarlijk. De burgemeester beloofde dat dit terrein geëgaliseerd zou worden, maar het is natuurgebied en wordt beheerd door Natuurmonumenten. We geloofden niet in die toezegging. Er zouden lopers geblesseerd raken op dat pad. Je moet bedenken dat wij persoonlijk aansprakelijk gesteld kunnen worden door geblesseerde lopers.’’

6 opmerkingen:

Anoniem zei

hoi Fokke
Ik mis wel je verslag die je zou maken van deze alternatieve pierloop

Ben je niet geweest???
Zo wel erg jammer zijn en we rekende zo op je........

Anoniem zei

Het was grandioos

Hoop dat het volgend jaar goed komt

Anoniem zei

Leuk gelopen bij de "zwarte" pierloop. Het was trouwens een geheel blank peloton met grotendeels veertigers en vijftigers. snap het probleem overigens nog steeds niet waarom kun je tijdens de Hiswa niet een uurtje lang wat lopers over de boulevard laten lopen?

Fokke Zaagsma zei

Hoi, ik heb wel gekeken bij de Pierloop (natuurlijk), en even bij de open dag van de moskee, maar geen verslag gemaakt. Ik heb ook vrije weekenden. Een persoon van de redactie heeft altijd dienst tijdens een weekend, en samen met medewerkers maakt hij de krant.
Groetjes,
Fokke

Anoniem zei

Tja Fokke
Je had gezegd dat je een verslag zou maken toch op de fiets????


Maar het was een spontane loop

Anoniem zei

Vandaag 12-09-08 een dag voor de 18e pierloop en wat schetst mijn verbazing onze burgemeester komt het startschot morgen geven .
Hij heeft nu wel de tijd zeker omdat de HISWA al weg is maar in 2007 niet
Tevens zegt hij dat het om een organisatorisch misverstand ging dat 2007 niet doorging maar het misverstand was hij zelf door geen beslissing te nemen aan zijn medewerkers
Dus blijf dan nu ook maar weg anders heeft hij een bord voor zijn hoofd als hij zich morgen laat zien