dinsdag 24 juni 2014

Het Bord met de Beul van Velsen

4 mei kwam en verstreek. Burgemeester Weerwind legde een krans. 5 mei kwam dit jaar, en ging voorbij.

Mooiere aanleidingen kon Franc Weerwind niet hebben om zijn grote belofte, gedaan voor de camera van Seaport, na te komen.

Maar nog steeds prijkt de Beul op het bord. De zeer foute Velsense burgemeester Tjeerd van der Weide. 

De enige burgemeester die zo fout was in de oorlog dat hij na een rechtszaak een doodsvonnis kreeg.

Hoe zat het ook al weer?

Vorig jaar, bij de grote presentatie van het onderzoek naar de Velser Affaire, verscheen Weerwind voor de camera. Interviewer Jac. Zuurbier confronteerde Weerwind met zijn foute voorganger: Van der Weide. 

De burgemeester die in zijn vrije tijd op jodenjacht ging. Meedeed aan razzia's. Meedeed aan de verhoren van opgepakte ondergedoken joden. Hij zorgde voor de executie van de IJmuidense stationschef De Noo. Van nu de De Noostraat. 

,,Tjeerd van der Weide is niet slechts een naam, doch een begrip. Het betreft hier een man wiens naam in Kennemerland met huivering wordt uitgesproken'', schrijft de IJmuider Courant van 24 september 1946.

Lees hier mijn blog daarover: Weg met de foute burgemeester.

Weerwind deed voor de camera een belofte. Nog steeds prijkte immers de naam van Van der Weide in volle glorie op het erebord van de gemeente. Het mooie bord met alle namen van de burgemeesters en wethouders van Velsen. 

Weerwind sprak overduidelijk zijn afschuw uit over Van der Weide. En beloofde over de vermelding op het bord: ,,Daar moet inderdaad iets aan gebeuren. Dat ben ik met u eens. We moeten dat duidelijk maken.''

En nu, meer dan een half jaar verder?

 Het mooie bord met de namen van de Velsense bestuurders keerde terug in het verbouwde stadhuis. Daar pronkt het weer. Met de naam van de Beul.

Uit: De Velser Affair van Bas von Benda-Beckmann
Er gebeurde niets.

 Gemeenteraad van Velsen. Wat doet gij?

PS: Ook op de tweede belofte van Weerwind die dag wordt nog gewacht. Naar IJmuidens verzetsman Piet Weij is nog steeds geen straat vernoemd.

@fokzaa

2 opmerkingen:

Anoniem zei

4 mei kwam en verstreek. Burgemeester Weerwind legde een krant.

een IJmuider ? ;-)

Fokke Zaagsma zei

Excuses: een krans natuurlijk. Stomme vertikking. Daarna overheen gelezen. Ik heb hem gecorrigeerd.
Dank,
Fokke