vrijdag 23 mei 2014

Een nieuw Marktplein

Goed nieuws dat goed ontvangen is door winkeliers in de Kennemerlaan en het wijkplatform IJmuiden-Noord

De Kennemerlaan blijft tóch bereikbaar van en naar de Lange Nieuwstraat, via het Marktplein. 

Burgmeester en wethouders zien af van het plan om de middenberm op de Lange Nieuw, langs het Marktplein, door te trekken zodat je niet meer van alle kanten naar de laan kon rijden. ,,Er is geen draagvlak voor dit plan'', melden burgemeester en wethouders. De winkelies op Kennemerlaan waren er inderdaad boos over het plan.

Dus: straks nog steeds van en naar het Marktplein rijden vanaf de Lange Nieuw, en daarmee over dat beruchte fietspad - kortom: al die aanrijdingen met fietsers en scooters blijven? 

Nee, zeggen burgemeester en wethouders. Het tweerichtingsfietspad op de Lange Nieuw verdwijnt en maakt plaats voor een eenrichtingsfietspad: een strook aan beide kanten van de Lange Nieuw. Bij het Marktplein komen oversteekpunten van drie meter breed. 

Plan nieuwe Lange Nieuw
Ander fietsnieuwtje: er komt een fietsstraat tussen rotonde en Marktplein. Zo'n rood fietspad waar de 'auto te gast is' als in Driehuis (Waterloolaan) en in Velserbroek (van rotonde Hagelingerweg naar viaduct over N208).

Verandering van het Marktplein is onderdeel van de hele vernieuwing van de Lange Nieuwstraat in IJmuiden. De Lange Nieuw moet mooi worden, met onder meer mooie steentjes en plantenbakken die van onder licht geven.

Op het Marktplein gaat veel veranderen. Dat krijgt leuke klinkers in plaats van die stoeptegels, mooi straatmeubilair en 'bijzondere verlichting', belooft de gemeente. 

Plan nieuwe Lange Nieuw
De parkeerplaatsen aan de noordkant van Velserhof, zeg maar voor de deur van de snackbar, verdwijnen. Ook gaan er parkeerplaatsen weg aan de westkant, zeg maar tegenover de Dekamarkt. Op die beide plekken komen fietsenstallingen en ontstaat ruimte voor voetgangers.

Burgemeester en wethouders besloten tot meer wijzigingen ten opzichte van hun eerste plan voor de Lange Nieuwstraat. 

Zo verliest het grootste deel van de Kennemerlaan haar busverbinding. Bus 74 rijdt straks vanaf het Kennemerplein naar de rotonde en dan verder over de Lange Nieuw. 

Bushaltes straks Lange Nieuw
Verder wordt een andere gevaarlijke kruising afgesloten. Straks kan niet meer van de Lange Nieuw naar het Velserduinplein worden gereden over de Velserduinweg. Dus: komende vanaf Plein 1945 kan niet meer ná de Hema rechtsaf worden geslagen. Dat moet straks vóór de Hema, via de Engelmundusstraat. 
@fokzaa

Straks: doorgang HOV-bus richting Vellesan
Straks: doorgang HOV-bus richting Plein 1945

5 opmerkingen:

Anoniem zei

Fokke,
Het plan is nog een ontwerp. er kan tot 26 mei een zienswijze worden ingediend door iedereen burger van Velsen.27 mei is er van 16.00 uur tot 20.00 uur een inloop bijeenkomst over de nieuwe plannen in het stadhuis (ingang Plein 1945) Ook hier kunnen burgeres hun mening geven over het plan.

Anoniem zei

Een fietspad in IJmuiden is per definitie gevaarlijk. Eén richting betekent nog geen garantie dat er in één richting wordt gereden. Als zelfs op trottoirs mensen niet veilig zijn, kun je niet verwachten dat een bord met één pijl ongelukken kan voorkomen.

Anoniem zei

Ik zou zeggen; Dien je mening in als zienswijze. Dan heeft je opmerking waarde. Nu niet.

Anoniem zei

Vanaf wanneer kan ik bezwaar maken?

Het Marktplein zal aangepast worden, niet nieuw zijn.

De HOV lijn met 2 minuten tijdwinst, slaat wel erg veel haltes over, handig voor mensen die moeilijk ter been zijn.

Anoniem zei

Beste eerste poster,

Uw bericht klopt vermoedelijk niet, want dat zou betekenen dat op zondag 25 mei nog reacties gegeven kunnen worden.

Op de gemeentelijke pagina's van de Jutter staat gepubliceerd dat deze loopt van 16 mei tot 26 juni a.s. met als publicatie datum 23 mei 2014.

Ik mag aannemen dat de publicatie van de gemeente op de gemeentelijke pagina's in de Jutter de juiste zijn, anders worden de wettelijke regels niet nageleefd.