dinsdag 10 december 2013

Moeten spandoeken weg van spoorviaduct?

Het was opmerkelijk zinnetje in de IJmuider Courant, weggestopt in een bericht over geld

,,Of er na de opknapbeurt van het spoorviaduct nog spandoeken aan mogen worden gehangen, daarover wil wethouder Vennik het nog hebben.''

De gemeente gaat het Willebrordpark in IJmuiden opknappen en wil tegelijk het spoorviaduct bij het Pontplein een facelift geven. 


Deze 'entree van IJmuiden' moet bijzonder worden, vinden burgemeester en wethouders. Lees meer op pagina 14 van hun Perspectiefnota. Het liefst zien ze er een bijzonder opvallend 'landmark' komen. De gemeentelijke kunstcommissie mag daarvoor iets bedenken.

De voortekenen voor de spandoeken zijn niet gunstig. Burgemeester en wethouders omschrijven het spoorviaduct nu als 'een shabby viaduct, beklad met graffiti en behangen met spandoeken’’. En: 'graffiti en behangen met spandoeken kenmerkt de fysieke entree (tot IJmuiden).'


Plan gemeente voor mooiere entree tot IJmuiden
Bedenk daarbij dat burgemeester en wethouders al maanden een prachtig, permanent spandoek tegenhouden. Woningbedrijf Velsen wil dat spandoek hangen aan de IJmuidense kant van het viaduct (De Noostraat). 

Ze maakte met Kunstencentrum Velsen een enorm spandoek met daarop allemaal IJmuidense voordeuren. Maar nog steeds is er geen toestemming het spandoek op te hangen. Tot frustratie (kijk hier en hier) van het Woningbedrijf. 

Burgemeester en wethouders: zo'n bijzondere Velsense folklore mag toch niet verloren gaan? De felicitaties voor verjaardagen, voor wie thuiskomt van lange reizen, voor bijzondere mensen of 10 herdenkingsdoeken voor mensen die overleden zijn: het moet absoluut blijven bestaan.


Zelfs niet-IJmuidenaren begrijpen dat dan beter dan de gemeente. Neem het zeer omstreden Centrumplan voor IJmuiden, van jaren terug, waarbij IJmuiden zeg maar gesloopt en herbouwd moest worden tussen Pontplein en Moerbergplantsoen.


Gesneuvelde plan Van Aerschot nieuwe entree: vooraan Pontplein
De Haarlemse architect Van Aerschot tekende daarin mee en ontwierp ook een nieuwe entree voor IJmuiden. Hij zei zelfs: sloop dat spoorviaduct en bouw een markant entreepunt: een woontoren in het Willebrordplantsoen van veertien lagen. 

Maar aldus Van Aerschot: ;,Wel moet er een nieuwe voorziening worden gemaakt om de traditionele IJmuidense felicitatiespandoeken op te hangen.'' Kijk, die Haarlemmer had het begrepen. Die spandoeken moeten blijven.

4 opmerkingen:

Aanschouwer zei

Fokke, De spandoeken moeten natuurlijk blijven, maar laten we eerlijk zijn dat het soms wel een rotzooitje is. en ook commerciele spandoeken vindt ik daar niet horen. Soms zie ik spandoeken die eigenlijk een beetje gevaarlijk zijn voor het onderdoor gaande verkeer. Laten we het ophangen van de spandoeken beter reguleren en geen commerciële spandoeken toestaan. Dan moeten we het nog jaren kunnen volhouden.

Anoniem zei

Nee hoor laat die rommel lekker hangen. IJmuiden is super lelijk, die entree past er toch prima bij?

Anoniem zei

En de website van de IJmuider Courant past er ook goed bij. Een rommeltje dus.

Anoniem zei

het is raar dat de burgemeester en wethouders dit not als stukje menselijheid zien voor de ijmuidenaren zelf ,door de ijmuidenaren zelf , voor wie werken ze eigenlijk ? o ja voor geld niet voor mensen, zijn hun zakken nog niet genoeg gevuld ? waneer komen er weer mensen op het stadhuis werken ? mensen waar de ijmuidenaren wat aan hebben omdat ze voor hun werken . en niet voor onberijkbare en vooral dure idealen