vrijdag 27 december 2013

Meeuweninvasie IJmuiderstrand

Wie deze maand een wandeling maakte over het IJmuiderstrand, kan het niet zijn ontgaan. Een meeuweninvasie. Duizenden. Ik zag er nooit zoveel zitten op het strand. Magnifiek gezicht als ze opvliegen. IJmuidenaar Erik Baalbergen maakte deze foto.

Maar al meer mensen kiekten deze maand de meeuwen op het IJmuiderstrand: kijk hier, hier, hier, hier en hier.


Ze zitten natuurlijk niet alleen bij IJmuiden aan Zee. Langs de hele kust: bij Zandvoort bijvoorbeeld, en bij Langevelderslag.


Waarom zitten er zoveel meeuwen? Dat heeft te maken met de sinterklaasstorm, met springvloed. Na die storm streken de meeuwen neer, en zijn nog steeds niet vertrokken. 


De storm liet een strand achter vol dode zeesterren, schelpen en krabben. Ook op het IJmuiderstrand

Een feestmaal voor de meeuwen.

1 opmerking:

Fokke Zaagsma zei

Jan Piet de Wal mailde:

,,Mooie foto's van de meeuwen op je blog. Ik kom ook dagelijks op het strand met m'n hondje en geniet dan van de vergezichten, luchten en zee die elke dag weer anders zijn.

De hond, en daarmee mijn onderwerp aansnijdend, geniet van de stukken veenblokjes die ik VER moet gooien, ze rollen zo lekker na. Veen, ook losgewoeld van de oude zeebodem en mooi rondgesleten door het rollen over de zeebodem, ze staan ook op de foto's.

Wat nog meer op de foto's staat zijn de stukken steenkool. Steenkool?, jawel, waarschijnlijk nog uit de stoomschepen periode toen deze nog steenkool stookten, vergaan, getorpedeerd in een van de oorlogen? Wie het weet mag het zeggen.

Nu is het zo dat vrienden die ergens op de Veluwe wonen en waar we binnenkort naar toegaan nog een kachel hebben waar nog kolen in gestookt kunnen worden.
Tijdens mijn wandeling verzamel ik dan ook nog wel eens wat, hoewel, wat, ik kan het na een half uurtje al bijna niet meer dragen, zo'n 8 kilogram heb je zomaar.

Als er kolen (of resten ervan) aangetroffen worden in een stuk te verkopen grond wordt dit aangemerkt als vervuiling boven saneringswaarde!
Strand saneren, zou wat worden...

Nou ik saneer op deze manier kleinschalig.''