vrijdag 6 september 2013

Bel je gemeenteraadslid

Jaren geleden werkte ik bij een andere krant waar de burgemeester gewoon in de telefoongids stond. Met zijn privénummer. Je kon hem gewoon bellen, als je dat echt zou willen. 

Daar dacht ik aan toen ik op de site van de gemeenteraad van Velsen zocht naar een telefoonnummer van een raadslid. U weet wel, een volksvertegenwoordiger. 


Die telefoonnummers blijken er gewoon niet op te staan. Alleen een e-mailadres.

Ook hun woonplaats staat er niet bij. Dus mocht u zich als Velserboeker druk maken om iets in uw wijk en u wilt een volksvertegenwoordiger aanspreken uit Velserbroek: u heeft geen idee.


Ik vind het raar. Zeker in deze verkiezingstijd (ja, die is begonnen met de raadsverkiezingen van volgend jaar voor de deur) moet een volksvertegenwoordiger benaderbaar zijn. Met zijn telefoonnummer. En met zijn adres. Laat maar zien of je in IJmuiden-Zeewijk in een huurwoning op drie hoog woont of in een villa in Driehuis zetelt. 

Tip: wie ze toch wil bellen, moet even de sites van de Velsense partijen googlen. Daar vind je af en toe een telefoonnummer.

Op de site van de gemeenteraad ontbreekt trouwens bij de meeste raadsleden ook de informatie of ze op social media zitten. 


Rodrigo Cruz Linde (Velsen-Noord, zeg ik er maar even bij) zit volgens de site niet op social media. Maar Cruz Linde vind je al jarenlang op twitter en facebook. Zelfde verhaal voor Beryl Dreijer (Santpoort-Noord): actief op twitter en facebook.
 

Nu we het toch over social media hebben: de gemeente Velsen zou in het gebruik daarvan het slechtste scoren van heel Nederland. Nou, daar is burgemeester Franc Weerwind (Driehuis) het niet meer eens. Luister maar.

PS: Even over de vorige blog: GroenLinks is verdeeld. Er komt alsnog een GroenLinks'er op 21 september. Overigens gaat het gehakketak vrolijk door.

3 opmerkingen:

Ina de Vos zei

namen, adressen en rugnummers staan wel gewoon vermeld in de gemeentegids..

Petra zei

Hai Fokke, in tegenstelling tot vele andere keren ben ik het dit keer niet met je eens.

Stel dat jij de politiek in gaat. Misschien is je partner het ermee eens. Maar je kinderen hebben er niet voor gekozen.

En ik gun je dan allemaal vriendelijke mensen met fatsoen, die op gelegen tijden een duidelijke korte vraag stellen en je verzoeken om daar op korte termijn op terug te komen, wanneer je de gelegenheid hebt kunnen nemen je erin te verdiepen. En dat als je ze geen gelijk kunt geven, ze daar alle begrip voor hebben. En dat ze alleen naar je huis toe komen, wanneer ze je een aardig bloemetje of wijntje komen brengen als dank voor je inzet.

Maar iedereen weet dat het zo niet werkt.

Houd daarom een veilige afstand middels de e-mail (zakelijk adres) en geef in één keer een goed antwoord tenzij je een single bent zonder sociaal leven die alle kennis a la seconden paraat heeft.

Bovendien zegt je woning niet alles over hoe je politiek bedrijft en worden de woonplaatsen van alle kandidaten gepubliceerd op de stemlijst. Een gestructureerd politiek burger bewaart zo'n lijst.

Anoniem zei

Dan zijn voor 99% niet gestructureerde burgers in Velsen te tellen, ik veel er mijn reed mee af.

Een beetje bedrijf is 24/7 bereikbaar, maar de politiek in Velsen alleen op afspraak en dan tijdens kantooruren, tenzij je voor simpele zaken komt, dan kan je op donderdag avond ook veel ambtenaren zien ouwehoeren en koffie drinken.

De gemeentegids moet je aanvragen, want diverse brievenbussen vinden is erg moeilijk.

Een beetje persoon die best belangrijke zaken bij en voor de gemeente Velsen werkt, heeft internet waar meestal 2 telefoonlijnen aan zitten, 1 voor privé en 1 voor zakelijk, want overdag lukt het ook niet makkelijk iemand te bereiken.

Nu ik toch aan het klagen ben:

Geef Woningbedrijf Velsen eens een flinke schop onder hun edele hol, want dat winkelcentrum wordt toch niks, maar de gemeente heeft toestemming verleend om van IJmuiden een gatenkaas te maken.