dinsdag 17 september 2013

De krant kan helpen

De overlast van uitgaanspubliek op de Kennemerlaan in IJmuiden is na jaren onder de controle. Dat concludeert burgemeester Weerwind van Velsen in zijn laatste burgemeesterbericht. 

Omdat dat bericht niet op de site van de gemeente (B en W) of van de gemeenteraad wordt gepubliceerd, kunt u het op deze blog lezen. Even op klikken voor grotere weergave.

De voorzitter van het wijkplatform IJmuiden-Noord is 'best wel tevreden' over het burgemeestersbericht, meldt hij. 


En voegt toe: ,,Als ik kijk naar de Zeeweg, dan is er ook een afname, maar vind ik de cijfers over de overlast nog hoog. 
Zeker als je in ogenschouw neemt dat het in de Kennemerlaan om acht horeca gerelateerde ondernemingen gaat en in de Zeeweg om twee. 
Volgens mij is daar nog wel veel te ’verdienen’. Verder verbaas ik me erover dat drugs een nul scoort. Zijn we hier zo clean?'' De verschuiving van Kennemerlaan naar de Zeeweg vindt al plaats sinds 2011. Lees hier.

Een IJmuidense reageert op zijn mail: 
,, Zonder in details te treden wil ik even opmerken dat ik mij verbaas over de enorme hoeveelheid cokegebruikers in IJmuiden. Iedereen die in IJmuiden cafés bezoekt, en een beetje oplet, weet dat er enorm veel gedeald en gebruikt wordt. Vaak ook vooral door mensen waar je het juist niet van verwacht! 
Dat er weinig tot geen overlast van is, is naar mijn opinie omdat er een soort van onbesproken en stil gedoogbeleid gevoerd wordt. (Zolang de dealers het buiten de deuren van de cafés regelen, en de gebruikers goed verteren en geen overlast veroorzaken, doet niemand moeilijk). Dit wilde ik toch even opmerken.''

Oké. Wat ik even kwijt wil, is dat het verdwijnen van de enorme overlast op de Kennemerlaan een verdienste is van de IJmuider Courant. Zo. Gewoon een onbescheiden complimentje aan onszelf. 


Natuurlijk waren er allang klachten, maar de gemeente en politie wimpelden die af. Zeiden ook de klagers. Totdat de krant besloot de overlast (lees hier en hier) eens goed in de krant te zetten en er veel aandacht aan te besteden. Want dat er maar geen maatregelen kwamen, was toch te gek voor woorden. 

Toen werd de gemeente(raad) wakker. De gemeente deed toen wel wat. Meer controle, een convenant, gesprekken, speciale borden (foto bovenaan), fel LED-licht op de Kennemerlaan.

Zo gaat het vaak, weet ik uit jarenlang werk bij deze krant. Heeft u een slepend probleem? Meldt het bij de krant. Na een artikel zit er opeens schot in en wordt het opgelost. Zo zou het voor burgers niet moeten werken, maar zo gaat het wel. 


Soms is het probleem zelfs opgelost voordat het artikel in de krant komt. Laatst bijvoorbeeld. Een man uit Driehuis mailt de gemeente, met cc aan redactie@ijmuidercourant.nl, dat hij het beu is al negentien (!) maanden te wachten op een antwoord van de gemeente in een slepende kwestie. Ondanks herhaalde beloftes uit het stadhuis dat het goed zou komen. 

Toen ik hem polste voor een verhaal, belde hij dat het niet meer nodig was. ,,Ze hebben al gebeld. Ze hadden de cc aan e krant gezien en het werd onmiddellijk opgelost.''

2 opmerkingen:

Anoniem zei

De IJmuidercourant zit toch ook op de Kennemerlaan, wat voor tuig zit daar dan? ;-)

Fokke Zaagsma zei

Kom maar eens kijken :-) Binnenlopen mag altijd.
Fokke