dinsdag 2 juli 2013

Een waterval tegen te hoge trucks

Alsof God je direct uit de hemel toespreekt. 

Wie in Velserbroek bij de A22/A9 fietste, heeft het wel eens gehoord. Een donderde, knalluide stem van boven, uit het niets: ,,Wil de blauwe vrachtwagen stoppen? U bent te hoog voor de Velsertunnel.'' 

Dat omroepsysteem boven de snelweg werkt uitstekend. 

Het is alleen jammer dat de chauffeurs alleen vaak Roemeens, Pools, Duits, Bulgaars of Litouws spreken. 

Menig automobilist is na een tijd wachten maar uitgestapt, heeft op de chauffeursdeur geklopt en met gebarentaal uitgelegd dat de truck naar de wrakkenweg naast de tunnel moet rijden.

Verkeersstormen Velsertunnel
Te hoge vrachtwagens blokkeren dagelijks de Velsertunnel. Dat leidt tegenwoordig bijna altijd tot verkeeropstoppingen tot in IJmuiden. Een proef van jaren geleden om dat tegen te gaan, kunnen we wel als mislukt beschouwen.
 

Wat te doen? Rijkswaterstaat vertelde de IJmuider Courant vorige week dat er 'installaties komen die verhinderen dat te hoge vrachtwagens de tunnel inrijden en deze beschadigen'. Die installatie wordt aangebracht tijdens de grote tunnelrenovatie.

Wat voor installatie dan? IJmond Bereikbaar (de IJmondgemeenten) vertellen in hun laatste plan voor een betere bereikbaarheid wat Rijkswaterstaat wil:


 'Het systeem van hoogtedetectie en communicatie met de chauffeur is verouderd. Rijkswaterstaat realiseert daarom een nieuw hoogtedetectiesysteem en systeem van afwikkeling van te hoge vrachtwagens bij de Velsertunnel'. 
Zoiets als dit, bijvoorbeeld. Of deze oplossing.

Oh.
Gewoon een nieuw hoogtedetectiesysteem.
Geen slagbomen of spijkermatten.


Zou het gaan helpen? Ik pleit voor radicale maatregelen. Kijk eens naar dit systeem in een tunnel in Sidney: een waterval stopt de vrachtwagens. Fantastisch! Filmpje:

4 opmerkingen:

Petra zei

Fokke, ik ben vóór ! Ik schrok eerst van het idee dat ook andere motorvoertuigen een plens water op het dak krijgen. Maar ach, als de boodschap 'stop' is, moet je stoppen. Dat geldt voor een ieder die oplet. En de rest wordt dan wakker geschud. 'k Zie het al voor me, als een cabrio ook doorrijdt ...

Ina de Vos zei

ik heb me altijd al verbaasd en ook verbijsterd over het feit dat elke chauffeur in het Nederlands wordt aangesproken. We hebben regelmatig voor de tunnel gestaan waarbij tot in den treure in het Nederlands te horen is dat betreffende chauffeur te hoog is met zijn vrachtwagen..Meestal ging een automobilist even naar de chauffeur om aan te geven dat hij te hoog is en waar naar toe te gaan, maar desbetreffende chauffeur heeft geen idee dat hij de oorzaak is van het oponthoud. Waarom ook niet in het Engels op Spaans?? Dat van dat water klinkt leuk, maar inderdaad zoals Petra aangeeft: wat als een cabrio 'getroffen wordt' of een motorrijder??

Anoniem zei

Overigens: niet de vrachtwagens zijn te hoog (want deze voldoen meestal wel aan de internationale standaarden voor het wegverkeer) maar de tunnel is te laag (deze voldoet namelijk niet aan de internationale standaarden).

Basiq-Cleaning zei

Ik zie mogelijkheden, maar grote problemen vooral voor motorrijders die er misschien naast rijden.