donderdag 30 mei 2013

Waar vliegen de vleermuizen

Vleermuizen HOV-route Santpoort-Noord
Je zou denken: op het niet meer gebruikte spoor tussen IJmuiden en Santpoort-Noord moet het wemelen van beschermde planten en dieren.

IJmuiden is immers het breukvlak van staal en duin. Beschermde natuur van het Nationaal Park Zuid-Kennemerland op minuten loopafstand van de vervuilende schepen en zware industrie bij het Noordzeekanaal. 
In IJmuiden heb je in tuin zo een beschermde plantje staan, zandhagedisje kruipen of spot je een hert of vos.

Tegenstanders van de aanleg van de HOV-busbaan op het spoor hoopten op vele beschermde zandhagedissen, rugstreeppadden en wijngaardslakken op het spoor. Plus beschermde plantjes. 


Vleermuizen HOV-route Driehuis
Maar de gemeente concludeert in het bestemmingsplan voor de HOV-bus over het spoor dat beschermde flora en fauna nauwelijks voorkomt. En hun aanwezigheid vormt geen probleem voor aanleg van de busbaan. Uit het bestemmingsplan: ,,Gezien bovenstaande staat de Flora- en faunawet de uitvoering van het bestemmingsplan niet in de weg.''

Alleen moet de gemeente wel maatregelen nemen voor de vleermuizen, zo na onderzoek naar de flora en fauna op het spoor. Op het hele HOV-traject werden foeragerende vleermuizen waargenomen. 


Vooral rond de vijver aan de Santpoortse Dreef: 's avonds één grote snackbar voor vele vleermuissoorten. 

Opvallend: op maar één plek langs het HOV-tracé is er een verblijfplaats van vleermuizen, en wel in de portiekflats in het Moergbergplantsoen in IJmuiden, vlakbij de rotonde met de Lange Nieuwstraat. In de flat zijn vier vleermuishuisjes.
 
Op de kaarten op deze blog (klik er op om ze beter te kunnen zien) ziet u waar de vleermuizen vliegen. 
 
Vleermuizen HOV-route IJmuiden
De maatregelen die de gemeente moet nemen voor de vleermuizen, als de HOV-bus gaat rijden:   
 
- Als er nieuwe verlichting wordt geplaatst, zou die vleermuisvriendelijk moeten zijn door speciale lampen die het licht alleen rechtstreeks op de weg werpen en/of warme lichtkleuren. Vleermuizen ontwijken namelijk lichtbronnen 

- Leg een vleermuisoversteekplaats aan bij de Vlielantweg in Santpoort-Noord zodat de vleermuizen de A208 kunnen oversteken. Hoe die vleermuisoversteekplaats in Santpoort-Noord er uit moet zien, zie je op het onderste plaatje.

Vleermuisoversteekplaats Vlielantweg Santpoort-Noord
PS: Het conflict over de walradar op het Noordzeekanaal schijnt uit de wereld te zijn

PS: Wie is dat, de nieuwe leider van Tata?

5 opmerkingen:

Anoniem zei

Ook in de poort bij de Westerhoevelaan vliegen de vleermuizen

Fokke Zaagsma zei

...en op veel meer plekken in Velsn, inderdaad. Heerenduinweg IJmuiden, in de buurt van de hoogste watertoren in IJmuiden...

De brigade van de Vliegende Velsenaren.

Ilona zei

Bijna dagelijks vliegen er 2 achter de eerste flat op de orionweg.

Anoniem zei

Bij IJmuiden-Oost Gemeentelijke Sporthal aan de kant van de Wilgenstraat zit een flink nest die door de hele buurt daar vliegen en over het oude spoor.

AJ Kwak zei

voordat de bulldozer erover heen gaat, vandaag een afscheidswandeling gelopen. Vosje tegengekomen, maar ook diverse wijngaardslakken. Volgens mij beschermd, maar voor de gemeente Velsen niet aanwezig hier...