vrijdag 24 mei 2013

Onmisbare partners

Gisteravond zaten vier belangrijke directeuren in de vergaderzaal van de gemeente Velsen. Zie deze foto.

Vier directeuren van de vijf wooncorporaties die in Velsen actief zijn. Wel de vier belangrijkste. Drie daarvan, Woningbedrijf Velsen (veruit de grootste) en de fusiepartners AWV Eigen Haard en Kennemerhave, zetelen in Velsen. Zij zaten aan tafel. 


De vierde aan tafel was Brederode (Bloemendaal). En de vijfde, de afwezig gisteravond: Elan Wonen (Haarlem). Elan Wonen bezit De Komeet in IJmuiden.
 
Ze spreken met de gemeenteraadleden over de Velsense Woonvisie: een beleidsstuk over woningen, tot 2025. Wethouder Te Beest was na afloop tevreden. Luister hier naar de hele discussie.

Waarom zijn de corporaties zo belangrijk voor de gemeente? Een simpele blik op het bovenstaande kaartje (klik er op voor groter exemplaar) maakt alles duidelijk. Daarop staat het bezit van de corporaties in IJmuiden. 


Wie de verouderde, uit de jaren '50 tot '60, woningen in IJmuiden wil opknappen, kan niet om de corporaties heen. Of eigenlijk: elk plan van de gemeente om een wijk aan te pakken, kan alleen met instemming van een corporatie.

Wat blijkt verder uit de Woonvisie 2025?


Zie middelste grafiek (klik er op om goed te kunnen lezen): er moeten in Velsen meer eengezinswoningen komen. Vinden Velsenaren, na een enquête. Waar dan? Zie onderste grafiek (klik, dan groter): in IJmuiden en Velsen-Noord. Blijkt uit de enquête.

En verder:

  • Citaat: ,,Wanneer alle verhuisgeneigde zelfstandige huishoudens en de starters hun verhuiswens realiseren, ontstaat een rekenkundig tekort van zo’n 700 woningen. In 2005 bestond nog een overschot van 135 woningen. Doordat de vraag van buiten de gemeente hierin niet is meegenomen, is het potentieel tekort naar verwachting groter.''
  • Velserbroek: van de verhuisgeneigde starters woont 40% in Velserbroek. De meeste van hen willen de volgende woonstap buiten de gemeente zetten;
  •  Velserbroek: de verhuisgeneigde zelfstandige huishoudens uit Velserbroek willen vaker naar de gemeente Haarlem verhuizen dan andere verhuisgeneigden uit de gemeente Velsen;
  •  Citaat: ,,Er zal zoveel mogelijk voldaan moeten worden aan de toenemende vraag naar ouderenwoningen. Het onderzoek naar de woonvraag van ouderen en mensen met een beperking (2010) wijst uit dat de vergrijzing in Velsen doorgaat en dat er een groot tekort is aan woningen die zonder trappen van buitenaf bereikbaar zijn.''

3 opmerkingen:

Anoniem zei

De vraag naar woningen van buiten de gemeente? Wie wil er nou in Velsen wonen?

Anoniem zei

Leuk,zo'n kaartje uit 2007,zelfs de bebouwing klopt niet meer.

Anoniem zei

Geweldig hoor die corporaties. Ze slopen wel maar bouwen ho maar. Daarom ziet IJmuiden er zelfs 60 jaar na de oorlog (weer) uit of er hele woonblokken zijn weggebombardeerd.