dinsdag 4 september 2012

Paarden op het fietspad

Ik kwam ze een tijdje terug tegen op het fietspad door de Heerenduinen in IJmuiden:  zeker dertig shetlandpony's. Kuierden rustig midden op het pad. Beetje kalm tussendoor fietsen. Gebeurt niks.

Rob Zijlstra maakte pas nog deze foto. Hij schreef: 

,,Nadat deze Duitse toerist een foto had gemaakt, kwam het paard iets dichterbij en rook aan zijn hand. De man deed niets, gaf het beest een aai en er gebeurde dan ook niets. Maar zijn vrouw was zo ongeveer helemaal in paniek en bleef maar roepen, dat ze weg moesten, want ’Sie bissen!’ of zoiets.''

Lees hier meer over de dieren in de duinen: shetlandpony's. konikpaarden en Schotse Hooglanders.

Er is meer te zien in Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Erik Baalbergen maakte foto's van een weg die wordt aangelegd in het natuurgebied. In Duin en Kruidberg in Santpoort-Noord, om precies te zijn. 

Op de foto's is op de achtergrond IJmuiden-Zeewijk te zien. Hij vraagt zich af wat voor weg het is. Soms bedoeld voor het grootscheepse 'herstelprogramma' van de duinen? Wie weet het?

PS: Je depressie overwinnen in IJmuiden. Juist daar?

PS: Een gedicht over de snackbar aan de Lange Nieuwstraat in IJmuiden

5 opmerkingen:

Anoniem zei

Ik zag gisteren ook al machines bezig in de duinen (gezien vanaf de flat in Zeewijk/IJmuiden). Toen dacht ik ook gelijk aan het verzanden van de duinen. Het is toch een raar gezicht dat je ineens graafmachines aan het werk ziet in de duinen waar normaal gesproken niets gebeurd.

Anoniem zei

Kleinigheidje: die paarden op het fietspad zijn koniks, geen shetlanders.

Vriendelijke groet,
M

Fokke Zaagsma zei

Aai, ik was al bang dat ik de beestjes door elkaar zou halen.

Ik ben ook geen paardenkenner.

Dank je wel,
Fokke

Anoniem zei

Zonde van het mooie pad dat er lag.

Kitty zei

Die weg is tijdelijk. Sommigen ervan lopen via het fietspad (Zeeweg), anderen zijn voor de werkzaamheden speiaal aangelegd: zodanig dat de ondergrond van de duinen niet wordt aangetast. De werkzaamheden zijn bedoeld om de duinen deels te ondoen van de voedingsrijke bovenlaag, zodat ze weer gaan stuiven zoals dat nu aanmaal hoort. Daarnaast wordt het Cremermeer ondieper gemaakt: nu is het een 'badkuip' van vele meters diep.

De tijdelijke wegen worden na de werkzaamheden weer weggehaald.