vrijdag 24 augustus 2012

Open de pier


Gelezen vandaag in de IJmuider Courant? Over het hek bij de Zuidpier (verboden toegang, toch toeristische attractie) dat nog steeds niet openstaat?

En over IJmuidenaren die zo graag met hun scootmobielen de pier op willen, maar het ontstane pad naast het hek niet kunnen gebruiken door het zand dat er ligt?

Fietsers, bromfietsers, motoren, wandelaars, kinderwagens en rolstoelers (dan wel even uitstappen of goed laten duwen) kunnen via dat illegale pad, naast het hek en duin, de pier op. Al tientallen jaren. Maar scootmobielen niet. 

In de IJmuider Courant staat vandaag een verhaal over kunstenares Ada Leenheer. Zij heeft een sleutel van het pierhek. Voor haar strandatelier. Stiekem doet ze het hek open voor de sootmobielen.

,,Als ik die koppen van die mannen in die scootmobielen achter het hek zie, kan ik het niet over mijn hart verkrijgen ze daar te laten staan’’, zegt ze. 

Ada maakte foto’s van al die scootmobielen die ze de afgelopen weken toeliet op de pier. Op deze blog een selectie.

Ada werd al op de vingers getikt door politie, Rijkswaterstaat (piereigenaar) en gemeente (pierbeheerder), maar gaat gewoon door. En terecht. 

Waarom mag iedereen de pier op, en wil de gemeente dat iedereen de pier op kan, maar mogen scootmobielen het nu niet? Het zijn veel oud-vissers, IJmuidenaren die gevaren hebben of in de haven gewerkt. 

De pier moet voor hen open!


En als een instantie het waagt de piersleutel van Ada af te pakken, organiseer ik persoonlijk een protestoptocht van IJmuidense scootmobielers naar het stadhuis. 

Ada zorgt dat ze geen scootmobielers opsluit als ze naar huis gaat. 

Maar ik hoorde deze week ook verhalen van scootmobielers en rolstoelers die toch opgesloten raken achter het hek, en die door hengelaars op de pier langs het hek moesten worden getild.

Hoe kan dat dan? Nou, er schijnen mensen te zijn die stiekem een sleutel hebben van de pier. 

Zoals ik hoorde: een oud-werknemer van een IJmuidense bedrijf dat ooit betrokken was bij onderhoud en verlengen van de pier. Die doet het hek even open als hij wil vissen. En ook voor anderen.

PS: Zonsondergang IJmuiderstrand

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Fokke, Heeft deze kunsternares ook verteld over de schade die ze met haar tractor heeft aangebracht aan de slagboom op het strand. De remmen werkten namelijk niet dus liet ze hem maar op de strandafgang naar beneden rollen. De reactie van haar op omstanders loog er niet om. De schade was zo erg dat de slagbomen niet meer gerepareerd worden door de gemeente

Anoniem zei

ik wacht eigenlijk nog op het moment dat er helmaal niemand de pier op mag. volgens mij is het een gedogen situatie zo als het nu is , er staat immers een groot bord verboden toegang op het hek , wat je ook vaak bij verschillende sluis eiland punten ziet staan maar je "mag" er wel op .tot het een keer op een of andere manier fout loopt en echt afgelopen is