vrijdag 17 augustus 2012

Een krant in een ander land

Na een reis door Zuid-Afrika weer aan de slag bij de IJmuider Courant. Volgende week ben ik uw verslaggever op het Havenfestival IJmuiden.
Beroepsdeformatie maakt je altijd nieuwsgierig naar andere media. Ik neem u mee naar een willekeurige krant uit Zuid-Afrika.

De Sunday Times ('The paper for the people') van 5 augustus 2012. Een verrassing op elke pagina. 

We bladeren er even doorheen. Niet door alles, want met alle bijlagen (onder meer eentje voor de Indiaase Zuid-Afrikaners) is de krant zo dik als een ouderwets telefoonboek.
  • Voorpagina: smeergeld- en corruptie-affarie bij de overheid omtrent 104 miljoen Rand (grofweg 10,4 miljoen euro) en een foto van de Zuid-Afrikaanse held Oscar Pistorius: 'the fastet man on no legs'.
  • Pagina twee: fraude, zelfverrijking met onderwijsgeld (3 miljoen euro) en het ICT Indaba-schandaal van een minister (fraude, bedrog, zelfverrijking). En een klein kolommetje over de rellen tussen bendes in Cape Flats bij Kaapstad: veertig doden in zes weken (!). Schietpartijen, geweld en criminaliteit is te gewoon geworden in Zuid-Afrika….
  • Pagina vijf: de ontsnapte moordenaar Musa Khumalo (37) blijkt twee jaar als politieman te hebben gewerkt met vervalste diploma's, vervalste politie-identificatie en gestolen uniform. In zijn huis een valse foto van zijn 'ontmoeting' met VN-baas Ban Ki-moon. Nepagent Khumalo gaf desondanks informatie aan zijn collega's over heel veel gestolen en gekaapte auto's waardoor er heel veel werden teruggevonden
  • Pagina zes: het proces tegen de blanke Afrikaners die en staatsgreep wilden plegen tegen de regering Mandela: de Boeremag-groep. Hun stappenplan: 1) militaire basis veroveren; 2) Soweto bombarderen; 3) vliegtuigen uit de lucht schieten; 4) publieke tv-zender SABC overnemen; 5) zwarte bevolking dwingen via de snelweg N1 te vertrekken; 6) Nelson Mandela vermoorden; 7) Indiase bevolking dwingen via snelweg N3 het land te verlaten
  • Pagina acht: de overheid betaalt 10 miljoen Rand (1miljoen euro) aan een bedrijf om de bavianen Force en Merlin te verjagen met paintballgeweren en 'bear bangers' (keiharde knallen om beren te verjagen). Force en Merlin ontsnapten uit gevangenschap. Ze zouden worden gedood. Ze staan beiden met foto op pagina acht. Force en Merlin overvallen huizen, auto's en campings. Ze horen tot een groep bavianen die de buitenwijken van Kaapstad onveilig maakt. Uit die groep werden al eerder de bavianen William en Fred gedood. Fred was verantwoordelijk voor veertien autoinbraken, brak een glazen deur van een huis om voedsel te stelen, plunderde restaurant Marlin Seafood en veroorzaakte 'terreur' op een camping in Miller's Point.
Tja. Zo'n krant: toch net iets anders dan uw dagelijkse IJmuider Courant, is het niet?

PS: Puberruil Driehuis
PS: Bordje tijdens laatste Dance Valley (Velsen-Zuid). Humor: pijl en looprichting poppetjes.

Geen opmerkingen: