vrijdag 20 juli 2012

Gebouwen op terpen in IJmuiden aan Zee

Ik heb nog eens eventjes geluisterd naar de vergadering in het stadhuis over misschien wel het grootste en meeste ambitieuze bouwplan in de gemeente: IJmuiden aan Zee. 

Hoe zorgen we dat Velsen een nu eindelijk een derde economische poot krijgt naast staal en vis. Toerisme dus. De gemeente richt zich daarvoor volledig op het strand. Dat moet gepromoot worden.


Maar de kunstmatig aangelegde badplaats IJmuiden aan Zee heeft een groot nadeel. Het is niet zoals andere Nederlandse badplaatsen (Zandvoort, Egmond, etc.) direct naast een dorp. Zodat je van strand naar de winkels loopt. IJmuiden en IJmuiderstrand worden gescheiden door een industriegebied. 
De gemeente maakte het zich ook niet makkelijker door te beslissen voor aanleg van een industriehaven (IJmondhaven) midden in IJmuiden aan Zee.


Al jarenlang moet IJmuiden aan Zee met nieuwbouw (appartementen, horeca) uit het slop worden getrokken. Want nu is het niks. Ondernemers klagen al jaren dat er geen klanten komen. Een spookboulevard noemt gemeenteraadslid Gerard Vosse de Kennemerboulevard. Of: Boulevard of Broken Dreams. Iedereen is gelokt en voorgehouden dat de massa's toeristen zouden komen. Maar ze blijven weg. 

Plannen om de boel leven in te blazen zijn er wel. De Kustvisie heet het, aangenomen door de gemeenteraad. Maar er komt al jaren niets van terecht: lees hier. Er leek even beweging te komen met de komst van een projectontwikkelaar, maar die werd door zijn aandeelhouder weer teruggefloten toen de economische crisis uitbrak.

Er wordt gepoogd een doorbraak te forceren. Niet meer als één nieuwbouwproject uitvoeren, maar in losse delen. Eigenaren van de horeca op de Kennemerboulevard komen nu met een eerste sloop en bouwplan.

Daarover ging het allemaal tijdens de vergadering in het stadhuis. Ik hoorde dat zich na het afhaken van de projectontwikkelaar meteen nieuwe gegadigden zich melden op het stadhuis. Dat ze vanwege de criminele banden van Endstra veel uit te leggen hadden als ze bij geldschieters aan tafel wilden. Die waren argwanend. Nieuwe projectontwikkelaars en geldschieters voor de Kustvisie haakten af omdat ze failliet gingen of doordat onderhandelaars intern werden teruggefloten. 

Groot probleem om de Kustvisie nu te voltooien, ook maar iets te realiseren is: geld: Niemand durft te investeren, zo werd gezegd.

Wethouder Baerveldt vertelde dat de gemeente na het afhaken van de eerste projectontwikkelaar geprobeerd heeft toch nieuwbouw voor het Pieter Vermeulen Museum voor elkaar te krijgen bij het Kennemermeer. Dat is de gemeente het museum ook wel schuldig.

Maar het kostte de provincie maanden en maanden om over dat verzoek te besluiten. Want: het was iets nieuws. Immers: officieel ligt IJmuiden aan Zee buiten de primaire waterkering (duinenrij Badweg). Daarvoor waren in het complete Kustvisieplan oplossingen voor bedacht. Veiligheid tegen superstormen zou bijvoorbeeld gegarandeerd worden met een muur om de jachthaven.

Maar nu de Kustvisie in losse stukjes moet worden gerealiseerd (soms jaren na elkaar): hoe zit het dan met de veiligheid. Het antwoord van Baerveldt moet u even visualiseren: ,,We zouden het museum of andere bebouwing bijvoorbeeld op heuvels of terpen kunnen zetten.'' 
Eilanden in IJmuiden aan Zee.

5 opmerkingen:

marco zei

laten we beginnen met in plaats van het binnenmeer een bungalowpark , zijn de ondernemers in ieder geval een klein beetje gered.

Anoniem zei

horecaman,
Wij huren al heel wat jaren een horecapand op de boulevard.
voor veel te veel huurgeld, maar hoe slecht het ook gaat er gaat niets vanaf.worden al jaren aan het lijntje gehouden, door o.a.verhuurders,gemeente,parkeerbeheer enz.
boulevard is een grote grijze puinhoop, smerige (buitenkant) panden, lekkende golfplaten, na regen op parkeerplaats 10 cm water.
voor kiters geen toilet of kledinghokje enz.
Maar elke eigenaar loopt al jaren met de gedachte dat ze schathemelrijk worden als ze gaan verbouwen, wij als huurders moeten het maar uitzoeken, wij worden nergens bij betrokken. maar wel elke maand netjes betalen, voor de minstgeringste braderie of ander festiviteit moet er betaald worden, alleen al de beveiliging voor een klein feestweekje moet 8000 euro kosten, moeten we zelf betalen. dus daarom geen feestweek, kunnen we niet opbrengen. nu weer een slechte zomer en het allerergste geen Hiswa meer, nu is alles dood en het komt nooit meer goed.
bedankt iedereen die het hele zooitje naar de kloten heeft laten gaan.
wij als ondernemers zeker niet, maar we kunnen niet meer.

ome nico zei

Je kan daar op die plek ook geen gulden verdienen,en de huurbaas gunt je ook geen winst,dat bewijst dus het crimineel gedrag van deze groep investeerders,een crimineel gunt namelijk een ander niks ,omdat ze nu eenmaal crimineel zijn en niet zakelijk kunnen denken,korte termijn gedachte,s dus,en hun centjes zijn zo eenvoudig verworven dat ze niet snappen hoe een eerlijke zakenman zijn broodje wil verdienen, zijn belastingen betaald,zijn personeel een normaal salaris probeert te geven sociale lasten betaald nee criminelen zijn er alleen voor hun zelf, pompen veel geld in duisteren objecten,en eisen ineens hun centjes terug? omdat ze die weer nodig zijn voor de volgende slachtoffers en duister zaakjes, simpele zielige zielen dus.
En deze mislukte haven? het zal nooit een succes worden te veel gebeurt en gebouwd op de verkeerde plek en op het verkeerde moment, En dat die Hiswa vertrokken is? ik zou maar eens naar de juiste reden vragen, als je er een juist antwoord op kunt krijgen? want dat stinkt als een bunzing, En ook dat luie Velsen is er debet aan, met hun medewerking en snelle besluiten, aan en afvoer wegen die bij 25C al voor opstoppingen zorgen, omdat die paar strand bezoekers niet eens het strand kunnen bereiken ,onbereikbaar en onbetaalbaar gemaakt IJmuiden heeft het zelf gewoon
totaal verziekt een koude winderige boulevard waar niks kan of mag of lukt,jammer maar het zij zo!
hoge huren,lage inkomens,zoniet het fiasco van de eeuw. en ja appartementen voor de plebs en /of de wat rijkere burgers en dan vooral de buitenlui die van het strand gebeuren niks snappen,laat staan van een jachthaven.
ik heb grote bewondering voor de ondernemers die het proberen, om er hun broodje te verdienen.Maar de armoede komt je tegemoet op die boulevard"IJmuiden aan Zee".
de aanfluiting van de 20e eeuw.Jammer en crimineel dus Zo,n geldontwaarding in Velsen.

Anoniem zei

Fokke worst weer tijd voor nieuws

Anoniem zei

fokke interessant stukje is er dan een markt voor dit soort groei of is er eigenlijk wel vraag na ? , het lijkt me dat eerst een situatie goed moet functioneren en niet aan de vraag kan voor zien voor je aan uitbreiding kan denken anders is er toch geen markt voor . uit het niets een markt proberen te creëren door voorziening te plaatsen waar geen vraag naar is is erg dom