dinsdag 3 april 2012

Licht uit, dat is veiliger

Fietsers, doe je licht uit als je op het fietspad van de Heerenduinweg rijdt. Dat is namelijk veel veiliger!

Tenminste, als je de kromme redenering van de gemeente doortrekt. Die heeft het licht gedoofd op de fietspaden van deze weg in IJmuiden.

Want: met licht lijkt het veilig. Zegt ze. Want dat is het niet. Zegt ze. Want met licht ziet een straatrover je eerder aankomen…


Zouden ze er aan gedacht hebben dat het omgekeerde
evenveel kracht heeft? Als het licht brandt, zie je de straatrover eerder?

Maar goed. Het licht moet er uit omdat dat beter is voor de flora en fauna. ’Zonder concessies aan de sociale veiligheid’, aldus de gemeente.


Om de boompjes en plantjes, dus. Maar ik zag dat het lente was, en de vleermuizen deze week uit hun bunkers in de Heerenduinen waren gekomen.

Weet u waar ze allemaal joegen? Op de insecten onder de grote hoge lichtmasten van Sportpark Zeewijk. Eén grote snackbar. De vleermuizen zijn hélémáál niet blij dat de lichten op de fietspaden uit zijn.


Bovendien durf ik de bewering van de gemeente in twijfel te trekken dat het alleen is gedaan omwille van de flora en fauna. Wie het Beheerplan Openbare Verlichting van de gemeente leest, waarin staat dat het licht op de Heerenduinweg uitmoet, merkt dat het om één ding draait: besparing van kosten.


De eerste ingezonden boze brieven zijn al binnengekomen bij de IJmuider Courant.


Inmiddels keert het CDA Velsen zich tegen het doven van het licht op de Heerenduinweg. Ze heeft kritische vragen gesteld aan burgemeester en wethouders.
(nagekomen bericht: ook Velsen Lokaal is tegen)

8 opmerkingen:

Anoniem zei

Ik dacht eerst dat het een verlate 1 aprilmop was, maar dit is dus serieus. Nou, dan kan de gemeente straks wel eens een klacht of klachten krijgen omdat het vrouwonvriendelijk is. Hadden ze de aanrander al eens gepakt? Laten ze van die zuinige ledlampen gebruiken. Dan kunnen ze helft aandoen en je hebt evengoed nog goed licht.

Anoniem zei

fokke laat het colege s.avonds eens fietsen misschien zeggen ze tegen elkaar wat is het donker hier waarom brand de verlichting niet

Anoniem zei

Wanneer zou het college B & W het licht zien, dat dit echt een onveilige situatie teweegbrengt?

Anoniem zei

Wij ijmuidenaren zijn toch diegene die de kosten betalen voor het laten branden van de verlichting ?
Dus aandoen die handel of krijgen we volgend jaar een meevaller dat we geld terug krijgen van de gemeente uhh dat zal wel niet

Anoniem zei

Een slecht overwogen plan om de verlichting op de Heerenduinweg uit te laten.
Allereerst lopen, ook 's winters, veel hardlopers over de fietspaden bij gebrek aan licht in de duinen. Zelf doe ik dit, o.a. op de Heerenduinweg, al ruim 30 jaar en ik heb nog nooit straatrovers (wat een kinderachtige jip en janneke-kreet overigens) gezien. Deze rovers laten zich trouwens toch niet afschrikken door gebrek aan licht, ik zelf zie ze liever aankomen. De hardlopers daarentegen breken hun nek op de verre van uitstekend geasfalteerde en getegelde paden.
Daarnaast zijn er vele hondenbezitters, waaronder ik, die hun hond hier uitlaten. De gemeente zou hier, gezien de (overigens terechte) doelstellingen uit het eigen recent vastgestelde hondenuitlaat-beleid blij mee moeten zijn. Zo wordt de groenvoorziening in de bebouwde kom minder belast. Geen samenhang in beleidskeuzes heet dat in ambtelijke taal. Tot slot is het onderscheid tussen utilitaire en recreatieve fietspaden mij bekend. In het algemeen wordt van de laatste verondersteld dat hier het licht wel uit kan ivm beschikbaarheid van alternatieve, wel veilige routes. Ik vraag mij af of de Maasstraat als alternatieve route veel veiliger is voor passanten 's avonds. Daarnaast moet men ook de praktijk in ogenschouw nemen. Als je naar het strand moet dan is de enige beschikbare route de - niet echt veilige - amperestraat op dit moment, de kromhoutstraat is al maanden (!) buiten gebruik. Als je naar het zwembad of de tennisbaan gaat is er ook geen alternatieve route en de fietspaden langs te Gijzenveldplantsoen zijn toch ook niet als doorgaande route voor niets aangesloten op de Heerenduinweg?
Als de Flora en Fauna en de zgn lichtvervuiling écht de reden van dimmen zijn, dan is het consequent als ook de verlichting van de rijweg uit blijft. Gaat ook de verlichting op de duin en kruidbergerweg uit en op de santpoortse dreef, etc, etc? Het lijkt nu pure willekeur. Misschien is het een alternatief dat de Hoogovens 's avonds 50% van de lichten dooft. Maar ja, die bezuiniging (want dat is het) vloeit natuurlijk niet in de gemeentekas. Gemeente hou op met uw inwoners zand in de ogen te strooien, want dat is een belediging en onderschatting van onze intelligentie.

Anoniem zei

Lekker belangrijk weer. Get à life!!!

( ps. Vond het erg grappig dat vorige blogger straat rovers een jip en Janneke kreet vond. Hahah )

Fokke Zaagsma zei

Tja, die straatrovers komt uit mijn toetsenbord. Het was mijn vertaling voor wat de gemeente 'onverlaten' noemt.

Dit schreef de gemeente:
,,Er is vanuit gegaan dat verlichting de fetser/wandelaar/hardloper zichtbaar maakt voor onverlaten, die zelf vanuit het donker opereren.''

De gemeente meldde dat de straatlantaarns 2 april waren uitgezet. Ik ben er echter gisteravond geweest: ze branden gewoon nog!

Fokke

KM zei

Licht aan of licht uit... we vergeten, ook de gemeente, één ding: nachtzicht. Wie meegaat op een avondexcursie in de duinen, zal verbaasd zijn dat je in het donker, na enige tijd, uitstekend kan zien. En vooral ver. Veel verder dan met kunstlicht.

Nee, wij mensen voelen ons veiliger met licht. Denken we. Dus baadt elk dorp en elke stad in het licht. Weg nachtzicht. We kunnen met kunstlicht niet verder zien dan de reikwijdte van een lantaarnpaal...

Mijn advies: wel of geen licht: als je je er niet veilig voelt, pas je dan aan en loop op een plaats waar je je wél veilig voelt.