maandag 9 april 2012

Gemeente Velsen frustreert sociale recherche

He, he. Er luistert iemand. Er zijn Velsense volksvertegenwoordigers wakker geworden.

Ze stelden vragen over de columns van collega Bart Boele in de IJmuider Courant.

Over de onvoorstelbare toestanden bij de sociale recherche van Velsen. Lees ze hier nog eens na.

En lees hier hun raadsvragen.

En het antwoord van Bart er op afgelopen zaterdag. En zie hier een raadslid dat weigert wakker te worden.

Ach, ik zit dicht op het vuur. Is alles wat in de columns staat waar? Mijn hemeltje, voor honderd procent. Jullie moesten eens weten. Het is veel en veel erger dat dit.

Waarom staat dat niet in de krant? Om onze bronnen te beschermen. Waarom staat het in die column van Bart, en niet in een journalistiek artikel? Om onze bronnen te beschermen. Want repercussies uit het stadhuis zullen niet mals zijn, weten we.

Zal ik nog wat zaken toevoegen die de columns van Bart (tot dusver) niet gehaald hebben?

U herinnert zich de klopjacht op de illegale werksters nog wel. Helaas stond het niet in de IJmuider Courant, maar wel in de Volkskrant: één van hen woonde in IJmuiden. In de Kerkstraat in Oud-IJmuiden, om wat preciezer te zijn.

Ze woonde in het huis van iemand met een bijstandsuitkering. Die had zijn huis onderverhuurd aan haar. Dat mag niet: illegale inkomsten. De illegale vrouw werd aangehouden door de vreemdelingenpolitie, met in haar handtas een lijst schoonmaakadressen.

Maar de sociale recherche van Velsen mocht van leidinggevenden niet optreden tegen de persoon met uitkering die onderverhuurde aan de illegale werkster. Zou te veel rompslomp geven.

Over de slechte beveiliging in het stadhuis, waarover de sociale recherche klaagt omdat ze mensen die frauderen daar op het matje roept, nog de volgende anekdote.

In 2009 was er een kerstontbijt in de raadszaal van het stadhuis. Een beruchte vrouw die fraudeerde, was gewoon het stadhuis binnengelopen en at vrolijk mee tussen de ambtenaren. Geen beveiliger die het in de gaten had.

En deze: de hoer in de Kruisbergflat in IJmuiden-Zeewijk. Zij is illegaal in Nederland en doet later een vervalste asielaanvraag. De sociale recherche komt langs omdat ze woont in het huis van haar pooier. Die verhuurt het onder en dat zijn verzwegen inkomsten, dus fraude. Er mag niet vervolgd worden. Waarom? Als dat verhaal ooit naar buiten komt…

Wat zullen burgemeester en wethouders antwoorden op de vragen van de raadsleden? De beste PR-optie is te zeggen dat de affaire al lang achter de rug is en verbeteringen al lang zijn doorgevoerd.

Laat ik alvast een reactie geven. De problemen zijn intern in het stadhuis al jaren geleden meermalen doorgeven. Aan teamleiders, hun chefs, ondernemingsraad, de vorige burgemeester en naar ze zeggen ook de huidige burgemeester. Als dat allemaal waar is, is er toch wat meer uit te leggen op het stadhuis.

7 opmerkingen:

Anoniem zei

Pas maar op Fokke, straks word je nog "twee handen op één buik" verweten, "de hand boven het hoofd houden", ga zo maar door. Er zijn zoveel naïeve mensen, die met open ogen voor de gek worden gehouden, omdat ze niets willen zien en weten. Ondanks dat het zich voor hun neus afspeelt. In dit verband moet ik denken aan mensen die door hun partner worden bedrogen.

Fokke Zaagsma zei

We gaan niet over één nacht ijs. Ook niet over drie nachten.
Fokke

Anoniem zei

Die Boele zal zijn vingers echt niet branden als er niet ECHT iets aan de hand is in het stadhuis.
Maar ja, als de wethouder sociale zaken aan het hoofd sociale zaken vraagt of er iets aan de hand is, en deze meldt dat er niets (meer)loos is, dan blijkt er schijnbaar voor deze wethouder niets (meer) aan de hand te zijn!
Wordt het niet eens tijd voor een onafhankelijk onderzoek?
Waar rook is, is er al heel lang een binnenbrand bij sociale zaken! En Bart heeft de rookpluimen echt niet alleen gezien!

Anoniem zei

we are anonymous,
we are legion,
We do not forgive,
We do not forget,
expect us.

Anoniem zei

Ik lees tussen de bedrijven door de lamlendige en uitblijvende informatie van de gemeente.Ze hebben daar toch een communicatie afdeling. wat een slappe houding is dat nou toch. Moeten we alles in de Ymuider lezen??? of op die site van dat groen-linkse gevaar met dat gezemel over haar moestuin met rotte knollen, kom nou mensen. Ik ben blij dat ik wel via boele en zaagsma wordt geinformeerd. Dat is in ieder geval iets,en wat voor een iets in dit geval. En die boele lijkt me geen pyromaan.

Anoniem zei

Geen beveiliger die de vrouw in de gaten had, of ambtenaar (casemanager) die het meelopen opmerkte.

Anoniem zei

Er was er vorige jaar ook een die over de WMO loketbalie sprong in de centrale hal en die kon zonder enige belemmering bij ons in de WMO ruimte komen, al schreeuwend en dreiegend. Dat was pas onveilig. We weten nog steeds niet of de deuren nu wel goed afgesloten zijn.