vrijdag 2 maart 2012

Wat voor winkelcentrum wilt u?

Hoe nu verder? Geen koopgoot, in ieder geval.

Het zoveelste plan voor vernieuwen van het IJmuidense winkelcentrum, de Lange
Nieuwstraat, dat niet doorgaat.

De gemeenteraad van Velsen is nu aan zet. Wat gaan de raadsleden beslissen?

Na alle kosten voor het plannenmaken de boel nu gewoon laten zoals het is? Er zijn immers prima winkelcentra voorhanden in Santpoort-Noord, Beverwijk en Haarlem.

Of toch maar een nieuw, en dan mooi, centrum maken in IJmuiden? Zegt u het maar alvast.

Voor iedereen die een nieuw winkelcentrum wil: op deze blog alvast wat inspiratie.

Deze afbeelden zijn allemaal plaatjes die ooit zijn getekend voor een nieuw centrum in IJmuiden. Echt waar, hoe futuristisch ze soms ook lijken.

Wie ze goed wil bekijken: even op klikken.


Hier nog wat links naar tekeningen en plannen: klik hier, hier, hier, hier en hier.

14 opmerkingen:

Anoniem zei

Van al deze onderzoeken en de tijd, waar we mee bezig zijn met het centrum, hadden we al bijna een mooi nieuw centrum gebouwd kunnen hebben

Bild am Montag zei

Wat voor centrum wilt U? Laat maar even zitten.Ik ben doodmoe van alle plannen. Ik vond de koopgoot niet onaardig. Maar ja, er was geen draagvlak zeggen ze.Ik begrijp niet hoe dat kan als de koopgoot als winnaar uit de inspraak is gekomen. Er moeten heel weinig mensen aan de ronde tafelgesprekken hebben meegedaan. Waarschijnlijk allemaal uit IJmuiden -Noord die ten koste van alles geen centrumplan als die van Velsen Lokaal wilde hebben. Dit kan natuurlijk niet. Het centrum is van iedereen dus niet alleen van de inwoners van IJmuiden-Noord of van de winkeliers etc. De inspraak was een totale mislukking, want er was geen draagvlak voor de koopgoot. Ik ben in elk geval geen voorstander van de koopgoot tegen gekomen. Dan nog die boete die M-V niet gaat betalen. Belachelijk vind ik dat. De koopgoot bleek niet eens uitvoerbaar te zijn. M-V heeft dus een plan ingediend die niet te realiseren was. Daar hadden ze zwaar gestraft voor moeten worden. Als Velsen was afgehaakt had M-V het stadhuis zeker gevonden. Daar hebben ze een reputatie in hoog te houden, vraag maar aan de Volkskrant. De oppositie partijen die tegen de koopgoot waren hebben gewonnen. Die juichen nu, zo las ik in de krant. Ik heb me regelmatig afgevraagd of de motieven van sommige oppositie leden wel zuiver waren. Ik denk het eerlijk gezegd niet.

Anoniem zei

Waarom geen overdekte winkelcentrum??

Anoniem zei

waar men in de jaren 50 en 60 van dacht dat ijmuiden naar toe zou gaan en wat er van zou worden werd het niet daar kan men zich best bij neer leggen en niet een misplaatst gevoel van oncompleetheid aan overhouden over iets wat er niet is . de boel is niet zonder reden afgeslankt naar wat het nu al zo lang wel is en dat gaat maar net aan . dus vergeet de grootheids waanzin en de massale projecten v & D is hier niet weg gegaan van wege de vis lucht om zo maar eens wat te noemen . ik denk haast met een soort gevoel van humor dat de gemeenteraad gewoon veel te groot is, die mensen vervelen zich zo dat ze als maar met doedel achtige iedeen op komen ,die niet uit de geest van een wakker realist zouden kunnen ontspruiten ook is het natuurijk geheel niet ondenkbaar dat we als niets zeggende burgers met ze allen onze bestuurders veel meer intelligentie en capaciteiten toe dichten dan ze werkelijk hebben .zou het dan toch zo zijn dat de groep die wel deze hersen functies tot bruikbare toestand beheerst maar al te graag een goed betaald project voorstelt en ook uitvoerd om er lekker aan te verdienen ? wie in ijmuiden hebben allemaal een jacht in de marina liggen ? ik zou zeggende langenieuw staart minimaal aanpasen het is wel lekker als je draag van hoekje plein 45 tot velserhof kunt lopen . wie heeft ernog een stel van die kromme plastic platen liggen om de zooi door te trekken dan zie we over 10 jaar wel verder als de economie uit zijn voegen barst

Anoniem zei

Op de plek van het oude postkantoor sowieso ook winkels plaatsen meer kledingwinkels ofzo of winkels die al in IJmuiden zijn maar een groter filiaal willen/kunnen krijgen.
En het winkelcentrum wat er nu al is? Gewoon laten zoals het nu is! Ik kan niks bedenken..

Anoniem zei

Reactie op BaM. Er hebben veel mensen meegedaan aan de ronde tafel gesprekken, waaronder ikzelf. Ik heb na afloop gezegd dat we ‘in het pak genaaid zijn’. We werden keurig door de voorzitter, en die op voorspraak van Multi Vastgoed (als ingeschakelde deskundige) en wethouder Korf, in een bepaalde richting geduwd. Er lag namelijk een plattegrond op tafel waar het winkelcentrum moest komen. Dat was het gebied tussen Plein 1945 en Marktplein. Omdat het A-gebied tussen het Velserduinplein en Marktplein ligt werd dat uiteindelijke gekozen (kon eigenlijk niet anders). Het mocht niets kosten voor de gemeente dus werd slim een soort wedstrijd uitgeschreven. Een bidboek was leidraad. Het plan dat aan dit bidboek voldeed werd uitgevoerd. Alleen B&W was zou kiezen: de gemeenteraad mocht de keuze alleen maar bevestigen. Multi Vastgoed kwam als winnaar uit de bus met Leyten als goede tweede. Als wijkplatform hadden we op voorhand IPMMC en Multi Vastgoed als gelijkwaardig beoordeeld. De koopgoot had een uitdagende uitstraling en had als voordeel dat er niet gesloopt hoeft te worden, maar als nadeel dat de winkels ongelukkig gedimensioneerd waren. IPMMC (lijkt voor 99% op het huidige plan van de winkeliers, evenals het plan van Leyten) had als nadeel dat de flats tegenover de winkels gesloopt moesten worden en dat de eigenaar (Woningbedrijf Velsen) ze nog niet wilde slopen. Maar het bood wel echt tweezijdig winkelen: een zeer belangrijke voorwaarde van de winkeliers. En het aantal winkels (max 5000 m2) was volgens hen economisch realistisch.
Nog even iets over het centrumplan. Volgens mij heeft dat plan de gemeente vele malen meer gekost dan het plan van Multi Vastgoed (minstens 1 mln euro). Dat was een volledig uitgewerkt plan dat bekostigd is door de gemeente (50%) en het Woningbedrijf (50%). Het was financieel haalbaar beoordeeld, alleen de PvdA wilde het niet. Dus toen Velsen Lokaal weggestemd werd en de PvdA weer aan de ‘macht’ kwam met Korf als wethouder, was zo ongeveer het eerste besluit om het centrumplan af te blazen. Als wijkplatform hebben we lang dwars gelegen, maar op het eind waren we voorstander van het centrumplan. Maar nu gaan we voor het plan van de winkeliers, want we willen nog steeds dat we een aantrekkelijk winkelcentrum krijgen. En zoals Wim Geels van de winkeliersvereniging zegt: “Het is voor het eerst dat er draagvlak is voor een plan onder winkeliers en bewoners (lees wijkplatform)”. Nu de gemeente nog (maar dat zijn we toch zelf?) en de medewerking van het Woningbedrijf zien te bemachtigen. En laat er dan aub geen Fun Valley komen!
Johan Zwakman
Vztr. wijkplatform IJm-Noord

Anoniem zei

ja gewoon het afdak af maken zo dat we droog kunnen lopen bij het winkelen en weg met die opgeblazen plannen daar is de economie totaal niet naar

Ome nico zei

Het is niks, en het wordt niks,
ik lees met al m,n verstand deze onzinnige reactie,s ,en niemand heeft het over een echt goed plan alleen maar huilen over wat er fout ging. jammer dat er geen nieuwe plannenmakers aan het woord komen in dit stukje dan alleen de mensen die of tegen iets waren of tegen iets zijn? En je kan de zwarte piet wel ergens neer leggen, maar de waarheid is, dat er nooit geen centrum komt, omdat de neuzen niet dezelfde kant op staan,en een winkelier huurt en verkoopt waren,en zijn geen aannemers,ik heb al eens eerder voorgestelt om naar je lokale aannemers te gaan, en laat die nu eens denken aan een centrum,of een plan maken samen met de belang hebbende goed voor IJmuiden en de werkgelegenheid ,
het lijkt wel of deze bedrijven melaats zijn , er zijn grote en zeer goede aannemers met ervaring in winkelcentra,s bouwen in Velsen wat houd jullie tegen? een eigenbelang misschien ? onbegrijpenlijk dus deze padstelling,kom op en maak er wat van,na 20 jaar sukkelen en sukkelen.

Bild am Montag zei

Het is niet zo dat de PvdA als enige tegen het centrumplan van Velsen Lokaal was.Ook het centrumplan van VL had geen draagvlak. Niet in de samenleving en niet in de politiek. In de gemeenteraad was alleen VL echt voor. Het CDA was ook voor hielp VL zelfs aan de meerderheid maar twijfelde hevig. Vooral over het financiele plaatje had het CDA sterke bedenkingen.Dat ze toch voor stemde kwam natuurlijk omdat ze in het college zaten. Ik vind dat het wijkplatform nou niet echt consistent over komt. Eerst tegen dan voor en andersom. Dat lijkt me niet erg bevoordelijk voor de geloofwaardigheid van dit platform. Het is ook ontzettend onverantwoordelijk...Ik heb het altijd vreemd gevonden dat nooit eens iemand zijn of haar keuze voor de koopgoot heeft verdedigd. Ik heb louter negatieve reacties over de koopgoot gelezen. Wat gek is als zoveel mensen aan de inspraak hebben meegedaan.

Mike zei

Ik zou zeggen. Velserhof plat gooien. En dan het enkel betrekken bij jet platgegooide postkantoor. Langenieuw er onderdoor. Garage links en recht. En een groot en mooi winkelplein maken met horeca. Terrasjes in de zon. Dat missen we in IJmuiden.

Anoniem zei

we willen geen koopgoot als we gaan winkelen dan maar in beverwijk of haarlem ,laat ze van in de plaats maar van die koopgoot sociale huurwoningen laten maken dat is belangrijker

ahaar zei

Fokke, ga nou niet zeggen dat Santpoort-Noord een fantastisch winkelcentrum heeft..... Dat kan je toch geen winkels meer noemen?

@Ome nico: Toevallig ben ik goed in het digitaal ontwerpen van iets. Ik zal ook mijn eigen winkelcentrum ontwerpen en hier neerzetten. Moet alleen een echte ontwikkelaar hem aanpassen op maat, want ik kan moeilijk even gaan meten daar.

jack sanders zei

Ik sluit me aan bij Mike! Dat braakliggende stuk (PTT gebouw) is toch ook een gebed zonder end. Dat is van Kennemerhave dus daar wordt (voorlopig) niet gebouwd!

Anoniem zei

Sommigen plaatsen het wijkplatform IJmuiden Noord op een te hoog voetstuk. Goed leerpunt: gemeente maak iedereen nog duidelijker dat die geen rol spelen! Laat ze dan ook niet meepraten, dan krijgen mensen het gevoel dat ze mee mogen denken en beslissen. Stop met dat polderen!

Natuurlijk moet er een centrum komen. Je bent gek om niets te doen. Dat hebben we 20 jaar gedaan. Je ziet welke kant het op gaat. Laat staan hoe het erbij staat over 15 jaar.

Winkeliers moeten betrokken worden, maar niet in de besluiten! Winkeliers willen alleen iets nieuws als ze voor hetzelfde bedrag kunnen huren. Een vicieuze cirkel. Een belabberd centrum levert minder inkomsten, panden minder waard, lage huren. Wil je meer klanten, dan moet het beter. Daar hoort ook een hogere huur bij, maar loont!

Het oude PTT terrein. Niet verstandig om dat te verpatsen aan een winkelcentrum. Woningen zijn veel waardevoller en hard nodig in en rond een nieuw centrum! De vergrijzing, ja ook in Velsen, vraagt om woningen voor die doelgroep. Die zullen een centrum om de hoek van grote waarde vinden, bijna onmisbaar! Kortom die moeten elkaar juist versterken.

En wat mij betreft mag MV weer meedoen met de aanbesteding, maar die staat 10 - 0 achter. Op mij hebben ze in ieder geval een onbetrouwbare indruk achter gelaten.

Kan het niet vaak genoeg zeggen: hak eens wat knopen door. Ook wat betreft Fun Valley: WELKOM!!! Laat ondernemers ondernemen. Dat zorgt voor groei.