woensdag 7 maart 2012

Een waargebeurd verhaal over een halfleeg lokaal

Dit is een waargebeurd verhaal over een basisschool in Velsen.

Voor hun leerlingenbestand moet de school putten uit een wijk waar nog een paar basisscholen zitten. Ouders moeten kiezen naar welke school ze hun kinderen brengen.


Deze Velsense school kreeg een nieuw lokaal. Na lang wachten en veel vragen aan de gemeente. Want het duurt lang voor de gemeente zover is dat een lokaal echt gebouwd kan worden.

Toen dat lokaal er eindelijk stond, bleken er helemaal niet zo veel kinderen naar die basisschool te willen. Er waren niet genoeg kinderen voor dat nieuwe lokaal.


De school besloot ouders te bellen die in het verleden interesse hadden voor de school, maar toch voor een andere school in de buurt hadden gekozen. Omdat ze die leuker en beter vonden. ,,Wil je je kind toch niet van die school halen en bij ons komen'', was de boodschap van de school met het halflege lokaal.

Die werving hielp. Een school in de buurt verloor daardoor ineens tien kinderen. Die stapten alsnog over naar de school met het halflege lokaal. Tien is veel. Een school krijgt een vergoeding per kind. Tien minder betekent het ontslag van een meester of juf.

De andere scholen in de buurt waren laaiend. Er volgden boze gesprekken. Het werkt namelijk zo in Velsen. Scholen hebben afgesproken niet openlijk grote reclame te maken voor hun eigen school. Geen flyers uitdelen. Niet actief mensen benaderen. En wat de school met het halflege lokaal deed, was tegen de afspraken.

Hoe maken scholen dan reclame voor zichzelf, in een tijd dat het leerlingenaantal in Velsen snel afneemt? Ze doen iets extra's. We hebben een computerschool (IJmuiden), boerderijschool (Velserbroek), kunstschool (Velserbroek) en vreemdetaalschool (Driehuis). Om maar enkele specialisaties te noemen.

Die promoten ze vooral via mond-tot-mondreclame, via social media en door te hopen op stukjes in de krant. Dat werkt.

Vroeger gingen je kinderen naar een school in de buurt. Nu zijn er IJmuidenaren die bewust kiezen voor een school in Driehuis (vreemde taal). Of voor die school in Santpoort-Noord, omdat ze werken in Haarlem en in Santpoort-Noord hun kinderen voor schooltijd kunnen brengen en na schooltijd kunnen halen.


Dat maakt het voor de gemeente veel moeilijker te voorspellen welke school straks een extra lokaal nodig heeft, of wie het met minder lokalen moet doen.


PS: Stoute Bart! College Bart Boele schreef een column in de IJmuider Courant. GroenLinks-raadslid Reina de Haan schreef daarover deze blog: Boele Beu.

En stuurde naar andere gemeenteraadsleden,burgemeester en raadsgriffie deze mail:
'Beste allen, hierbij de link naar mijn blog ’Boele Beu’.
Hij heeft op Facebook gereageerd met ’vind ik leuk’.
Misschien een idee om vaker zo te reageren op zijn artikelen, zowel door oppositie als coalitie. Geen idee of hij het dan nog steeds ’leuk’ vindt.'


PS: Vrouwen bij Hoogovens

PS: Zo gaat het nieuwe Ichthus Lyceum in Driehuis er uit zien. Volg hier het bouwproces


(de foto's op deze blog zijn willekeurig en hebben niets te maken met het verhaal)

5 opmerkingen:

Bild am Montag zei

Ik lees de laatste maanden bitter weinig over de gemeentepolitiek in de krant.Dreijer trapt af en toe een paar open deuren in en dan heb je het wel gehad.Als er meer gebeurd zou de krant dit ongetwijfeld melden. Seaport heb ik niet meer op mijn televisie dus ben ik volledig afhandelijk van de krant en die zegt dat de dames en heren politici alleen nog met zich zelf bezig zijn. Ik geloof dat.

Fokke Zaagsma zei

Weet je wat helemaal stom is, Bild?

Als je Barts column leest, staan daar schokkende misstanden in over de Velsense sociale recherche.

In plaats van dat gemeenteraadsleden (het orgaan dat B en W moet controleren) daar op aanslaan, zijn ze gepikeerd over Barts opmerkingen over hun vergadergedrag.

Typerend.

Fokke

BamM zei

Onze politiek is net als die alarmknop...

Anoniem zei

De stelling van volgende week luidt.. Moet het contract van Jan Poortvliet dat dit seizoen afloopt worden verleng? Mijn mening? Tja.. daar vraag je me wat. In principe niet. Telstar heeft het met Poortvliet matig gedaan dus laat een ander het maar proberen. FC Eindhoven bewijst dat je met beperkte middelen toch een eind kan komen. Aan de andere kant heeft Telstar niet zo n beste reputatie in het kiezen van een goede trainer. De kans dat je met een nieuwe trainer van de regen in de drup terecht komt is niet gering. Kortom zo makkelijk is die vraag niet. Maar.. doe toch maar een ander.

Ome nico zei

Fokke doe je mijn stukjes ook al in de vuilnisbak,?